Aedes – Verduurzaming bij woningcorporaties zet gestaag door

Aedes - Verduurzaming bij woningcorporaties zet gestaag door

Woningcorporaties lopen voorop in het verduurzamen van woningen en blijven inzetten op verduurzaming, aldus branchevereniging Aedes.

Het aantal woningen met zonnepanelen van de woningcorporaties is gestegen met 67.000

Uit de cijfers van de Aedes-benchmark blijkt dat corporaties – volgens prognose – eind 2021 gemiddeld energielabel B halen, als door een wijziging de systematiek niet was aangepast.

Corporaties komen daarmee als een van de weinige partners in het Energieakkoord hun toezeggingen na. Voor het werken aan een CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050 zijn echter nog grote investeringen van de sector nodig.

Energielabel B

Al jaren zijn woningcorporaties bezig met isoleren en andere maatregelen conform de afspraken in het Energieakkoord voor duurzame groei (2013) en de opvolgers daarvan. De leden van Aedes hebben in de Aedes-agenda afgesproken de woningen te verbeteren naar gemiddeld energielabel B met een bijbehorende Energie-index (EI) van 1,4.

Deze voorgaande energielabelwaarde geeft een integrale beoordeling van de energetische prestatie van woningen. Al jaren zakt het gemiddelde in de Energie-index en de prognose laat duidelijk zien dat eind 2021 de gemiddelde EI van corporatiewoningen onder de 1,4 uitkomt.

Lees ook: Toewijzingen coprporatiewoningen niet waterdicht

Op basis van een analyse van twee miljoen woningen laat de Aedes-benchmark zien dat corporaties gestaag doorgaan met stappen zetten om de duurzaamheidsprestatie van hun woningen te verbeteren. Zo heeft 80 procent van de woningen een HR107 ketel en is het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar wederom fors gestegen met 67.000. Ook verbetert de gemiddelde isolatie gestaag.

Investeringen nodig

De verduurzaming van het bezit vraagt om forse investeringen van corporaties in de woningvoorraad. De investeringen in de verduurzaming zijn ook dit jaar toegenomen. Waar de investeringen in niet-energetische maatregelen afnamen met €12 per verhuureenheid, namen de investeringen in energetische maatregelen juist toe met €48 per verhuureenheid. Het aandeel van de energetische maatregelen is daarmee met 3% gestegen naar 46%.

Meer informatie over de Aedes-benchmark

Advertisment ad adsense adlogger