Vanavond op NPO 2 om 20.45 uur is er in het programma Focus aandacht voor azolla. Dit plantje kan mogelijk een belangrijke rol spelen in de afkoeling van de aarde.
Azolla blijkt z’n eigen kunstmestfabriek aan boord te hebben
Zo’n 55 miljoen jaar geleden was het op onze planeet broeierig warm. Op de Noordpool groeiden palmbomen en zwommen krokodillen. Een drijvend varentje met de naam azolla bracht daar verandering in, het zette de afkoeling van de aarde in gang door extreme hoeveelheden CO2 op te nemen uit de atmosfeer. Focus onderzoekt of dit kleine plantje opnieuw een rol kan spelen in de afkoeling van de aarde.
Presentator Elisabeth van Nimwegen ontmoet Laura Moria, aquatisch ecoloog in een sloot vol met woekerende azolla in Diemen. Moria is een van de Nederlandse ecologen die azolla als een lastig onkruid beschouwt. Het groeit als kool en verstikt de sloot.
Voer voor varkens
Wetenschappers van het NIOZ en de Universiteit Utrecht zien daarentegen hetzelfde plantje als een krachtpatser, waar we nog veel profijt van kunnen hebben. Je kan er bijvoorbeeld duurzaam veevoer van maken. Boer Wouter Joop teelt azolla op zijn zorgboerderij in Landsmeer, maar lusten zijn varkens wel azolla?
Het eiwitrijke plantje zou weleens een nieuw gewas kunnen worden. Ecoloog Bas van de Riet van onderzoekcentrum B-WARE ziet grote mogelijkheden voor het drijvende kroosvarentje. Drooggelegde veenweidegebieden stoten veel CO2 uit en het telen van azolla in deze gebieden kan daartegen helpen.
Bijzondere eigenschappen
Presentator Diederik Jekel gaat met marien geoloog Henk Brinkhuis van het NIOZ naar Bremen. Brinkhuis laat daar zien dat azolla 49 miljoen jaar geleden voor een kantelpunt in ons klimaat heeft gezorgd. Maar wat is er dan zo bijzonder aan dit kroosvarentje dat het daartoe in staat was?
Plantbioloog Laura Dijkhuizen van de Universiteit Utrecht onderzoekt de bijzondere eigenschappen van azolla. Het plantje blijkt z’n eigen kunstmestfabriek aan boord te hebben waardoor het bijzonder snel groeit.
Uitdaging voor de wetenschap
De grootste uitdaging voor de wetenschap is om azolla in te zetten om ons van ons CO2-probleem te verlossen. Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel zoeken uit of azolla de aarde opnieuw zou kunnen afkoelen.