Rotterdam doet het goed op het gebied van duurzaamheid. Haar kantoren scoren 10% hoger dan de Nederlandse benchmark voor duurzaamheid. Naast de benchmark is ook het beheer van veertig kantoren onderzocht. Hieruit kwam een opvallend verschil: kantoren die in eigen beheer zijn, scoren beter op het gebied van duurzaamheid dan een externe vastgoedmanager.
Een derde van de totale Rotterdamse kantorenmarkt is in kaart gebracht met BREEAM-NL In-Use, van de grote kantoren is bijna de helft in kaart gebracht. Het bereik van het onderzoek was groot. Bij verduurzaming is het samenspel van de gebruikers en de eigenaren van belang. Positief is dan ook het aansluiten van Rotterdamse bedrijven als Unilever, Rabobank, Houthoff Buruma, ABN Amro, PWC, Robeco en Nationale Nederlanden. Door onder andere PWC en KPN is er kritiek geuit op de vaak statische houding van eigenaren. De bedrijven geven aan dat er pas bij contractverlenging wordt gedacht aan verduurzaming, vervolgens is het de jaren daarna weer stil.
BREEAM benchmark
Bbn adviseurs voeren diverse duurzaamheidsonderzoek uit voor eigenaren, eindgebruikers en locaties. Deze zijn samengevat in het initiatief ‘De Groene Werkplek’. Vanuit dit initiatief is een BREEAM benchmark ontstaan van vele honderden gebouwen voor tientallen eigenaren en eindgebruikers. Hierdoor is het mogelijk voor bedrijven om een vergelijk te maken en voor henzelf speerpunten betreffend duurzaamheid op te stellen.
Niet alleen Rotterdam
In steden zoals Utrecht en de op de Amsterdamse Zuidas wordt een dergelijk onderzoek opgestart. Dit maakt het mogelijk om volgend jaar binnen de G4 een vergelijk te kunnen maken betreffend de kwaliteit van de werkplekken en het verduurzamen van kantoren.