Nieuw zwembad in Almere Poort:
duurzaam ontworpen, energiezuinig gebouwd volgens 2521 en CO2-vriendelijk verwarmd
Zwemmers zullen er niets van merken. Het water in het nieuwe zwembad in Almere Poort is net zo warm als in andere zwembaden – en even helder van kleur. Maar toch wordt het zwembad een stuk groener dan het oude zwembad in Almere Haven, dat wordt gesloten als de opvolger open gaat. Het nieuwste zwembad van Almere wordt namelijk aangesloten op het lokale stadswarmtenetwerk van Nuon. Daardoor zijn de verwarming en warmwatervoorziening CO2-vriendelijk. Want het benutten van restwarmte vermindert de lokale CO2-uitstoot met vijftig tot wel honderd procent, wat bijdraagt aan schonere lucht in de stad.
Het zwembad in Almere Poort, dat sinds 2014 in aanbouw is en in april 2016 de deuren opent, heeft nog meer duurzame kenmerken. Zo bestaat het zwembad op de begane grond van het drie etages tellende sportcentrum uit een stalen bassin. Die constructie kan worden verwijderd als het pand in de toekomst een andere functie zou krijgen. Bovendien wordt er veel gebruik gemaakt van slimme technieken, zodat het energieverbruik naar verwachting dertig procent lager ligt dan bij gewone zwembaden.
100% besparing
“Het warmtenet waarop het nieuwe zwembad in Almere Poort wordt aangesloten, maakt gebruik van restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen”, vertelt Jan Kroon van Nuon, dat de energie voor het zwembad levert. “Een kilometerslange transportleiding onder het IJmeer verbindt de centrale met Almere Poort, waar al zo’n 9.200 bewoners en diverse bedrijven gebruik maken van stadswarmte voor verwarming en warm tapwater. Er wordt nog gewerkt aan de aanleg van een wijknet met een honderd meter lange aftakking naar het zwembad.”
De aansluiting van het nieuwe zwembad op stadswarmte past in de duurzaamheidsambities van de gemeente. Almere wil in 2022 een CO2-neutrale stad zijn. Er worden de nodige stappen in de goede richting gezet, aldus Kroon. “De gemeente heeft in 2004 met Nuon een overeenkomst gesloten om alle nieuwbouw in Almere Poort aan te sluiten op het stadswarmtenetwerk. In 2014 leverde het toepassen van stadswarmte al een CO2-besparing van honderd procent op. Stadswarmte is de beste mogelijkheid voor een gemeente om de uitstoot van CO2-uitstoot te verminderen.”
Aantrekkelijk
Het zwembad in Almere Poort wordt het tweede gemeentelijke zwembad met stadsverwarming. De Vrijbuiter in Almere Buiten ligt te ver van het warmtenet om ervan gebruik te kunnen maken. Zwembad Almere Stad is al jarenlang afnemer van stadswarmte. Kroon: “Een van de voordelen is dat er veel minder ruimte nodig is voor de warmte-installatie dan bij de gasgestookte systemen, waarvoor grote ketelhuizen moeten worden gebouwd.”
Een ander praktisch voordeel van aansluiting op het warmtenet is dat zwembaden zich dan de komende decennia niet bezig hoeven te houden met het onderhoud van de energievoorziening. Het leidingnet gaat minstens vijftig jaar mee. En bij een cv-ketel is het zwembad verantwoordelijk voor het onderhoud, terwijl het onderhoud van het warmteafleverstation van de stadswarmte helemaal bij Nuon ligt.
Zwembaden die gebruikmaken van stadswarmte, is dat een trend? Kroon vindt de keuze voor stadswarmte in Almere logisch. “Voor een gemeente die klimaatneutraal wil worden, is het heel aantrekkelijk om energieslurpers zoals zwembaden te voorzien van stadswarmte. Op die manier kan een forse bijdrage worden geleverd aan CO2-vermindering, want één zwembad verbruikt gerust evenveel energie als honderd woningen.”
Driedubbel duurzaam zwembad Almere.