Bouw aan opslag van duurzame energie in Nederland

Bouw aan opslag van duurzame energie in Nederland

De duurzaamheidsdoelstellingen van de EU en Nederland voor 2050 zullen leiden tot een massieve elektrificatie van de energievoorziening uit duurzame bronnen. Daarom moet Nederland gaan werken aan technieken om duurzaam geproduceerde energie op grote schaal op te kunnen slaan. Dat zegt branchevereniging NLingenieurs, naar aanleiding van een white paper dat gezamenlijk met de TU Delft is geschreven.

Uit het white paper komt naar voren dat het opwekken van duurzame energie geen probleem is, maar het in het in de tijd afstemmen van vraag en aanbod wel. De opslagtechnieken die daarvoor nodig zijn, zijn in Nederland nog niet geschikt voor grootschalige toepassing.

Vraag en aanbod

Zowel aanbod als vraag van duurzame energie heeft geen constant niveau, waardoor focus op opslag van duurzame energie net zo belangrijk is als de opwekking. Momenteel wordt tijdens pieken in de vraag, duurzame energie aangevuld met fossiele brandstoffen, terwijl wanneer de vraag daalt, duurzame energie wegstroomt. Efficiƫnte opslag blijkt het beste middel om deze schommelingen, veroorzaakt door wisseling van seizoenen en verschil tussen dag en nacht, tegen te gaan.

Snel beginnen

Om deze opslag van elektriciteit te kunnen realiseren, worden in het white paper een aantal technieken genoemd. “Batterijtechnologie kan een belangrijke bijdrage leveren, maar heeft qua performance en kostenefficiency nog een belangrijke weg te gaan. De andere oplossingsrichtingen zijn het ontwikkelen van nieuwe, koolstofvrije brandstoffen, zoals waterstof en/of ammoniak en warmteopslag.” NLingenieurs roept onder meer de bouw en ingenieursbureaus op om snel te beginnen, zodat oplossingen tijdig beschikbaar zijn.

Advertisment ad adsense adlogger