Duurzame koude warmte voor Amsterdamse kantoren

Stadswarmte

De gemeente Amsterdam voert een ‘stadswarmte, tenzij-beleid’. Nieuwe gebouwen krijgen een aansluiting op het stadswarmtenet tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen. Het beleid is erop gericht om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te beperken.

Televisieproducent Endemol koos voor zijn nieuwe pand in Amsterdam Zuidoost bewust voor duurzame koude warmte. Steenkoud water uit de nabijgelegen Ouderkerkerplas zorgt ervoor dat de televisiestudio’s en kantoren op temperatuur blijven. Energiebedrijf Nuon tekende voor aanleg en exploitatie.

Zo’n 20.000 vierkante meter kantoor en 14.000 vierkante meter studio. Dat is de oppervlakte van het Endemol-pand in Amsterdam Zuidoost. Er worden kijkcijferkanonnen opgenomen als ‘Goede Tijden Slechte Tijden’, ‘All you need is love’ en ‘Eredivisie Live’. En als alle studiolampen branden, draait de elektriciteitsmeter overuren: het energiegebruik stijgt dan tot maar liefst 1 megawatt-uur. Om te voorkomen dat de studio’s onder die omstandigheden veranderen in ware sauna’s, is goede koeling cruciaal. ‘We kunnen het ons niet permitteren dat opnamen onverwacht niet doorgaan vanwege de ondraaglijke hitte. Koeling is voor ons bedrijfskritisch’, aldus Sjaak Vreeburg, manager Resources & Facilities van Endemol. Endemol koos voor een bijzondere manier om het pand op temperatuur te houden. Water uit de nabijgelegen, veertig meter diepe Ouderkerkerplas zorgt voor de broodnodige koeling, terwijl restwarmte van een elek-triciteitscentrale in Diemen het gebouw verwarmt. Deze manier van koelen en verwarmen is zeer milieuvriendelijk: duurzaam koelen betekent 70% minder CO2 en gebruik maken van stadsverwarming is de CO2-uitstoot halveren. Inmiddels huist de televisieproducent een jaar in zijn nieuwe onderkomen. Tijd om de balans op te maken.

Koeling is cruciaal
De Endemol-studio’s hebben al een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden en bieden ruimte voor opnamen met veel publiek. Duizend mensen die een uitzending bijwonen zijn geen uitzondering. ‘Ik herinner me het nog goed’, vertelt Sjaak Vreeburg. ‘Toen wij hier een kantoor wilden laten bouwen, waren er voor de koeling drie mogelijkheden. We konden het zelf doen, met koelmachines en airco. De tweede mogelijkheid was warmte-koudeopslag (WKO). En de derde optie was het afnemen van koude uit de Ouderkerkerplas en restwarmte van Nuon.’ In het programma van eisen voor de bouw van het nieuwe Endemol-pand was ook aandacht besteed aan duurzaamheid, want: ‘In deze tijd moet je als onderneming ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Voor kantoren is dat relatief eenvoudig.

Lees verder in editie 6-2011

Advertisment ad adsense adlogger