Bouwkansen bij exploratie ondiepe ondergrond

Salomon - Exporatie ondiepe ondergrond

Delftse hoogleraar: ‘Die CO2-uitstoot kunnen we vergeten’

Als fileerder van de klimaathype maakt Salomon Kroonenberg furore met populair wetenschappelijke publicaties. Deze zijn al even helder en geanimeerd geschreven als de wijze waarop hij bij Pauw & Witteman uitleg geeft als er problemen zijn door IJslandse vulkanen. Wat heeft hij de bouwwereld te melden? Hoogleraar Salomon Kroonenber pleit voor exploratie ondiepe ondergrond in de bouwsector. Wie deze beter in kaart heeft, bouwt ook beter.

De opwarming van de aarde is een uitgemaakte zaak. Dat is tenminste de suggestie. Toch verschijnen er steeds meer publicaties die op zijn minst tot bijstelling nopen. In juli berichtte Science dat de temperatuur sinds 1998 nauwelijks meer stijgt – iets wat nu ook enkele eminente klimaatalarmisten, zij het tussen neus en lippen door, toegeven. ‘En,’ zo parafraseert Kroonenberg, ‘het is op onze planeet beslist niet warmer dan tijdens de middeleeuwen. Wat mij verwondert is de vanzelfsprekendheid van de CO2-uitstoot als issue. Ik heb de mening dat de mens veel minder invloed heeft op het klimaat dan deze vaak zelf veronderstelt. Het is de zon die dit heeft. Maar de CO2 is verworden tot een business case’.

Vulkaangeweld
Als we de emeritus hoogleraar geologie spreken, bevindt er zich boven Delft een plaatselijke, uiterst heftige regenbui. Het zijn drukke tijden voor loodgieters, die de afgelopen tijd al volop assistentie boden bij lekkages. Ook in huize Kroonenberg. Het leed is nog niet geheel verholpen, want tijdens het vraaggesprek druppelt er met de regelmaat van een metronoom regenwater in een lekbakje. Het bruggetje met de atmosferische omstandigheden wordt als vanzelf gelegd, ook met die op de middenlange en lagere termijn – het klimaat. Over de vermeende effecten van de CO2-uitstoot heeft Kroonenberg zich al vaker kritisch uitgelaten. Toch nog maar even een vraag hierover:

Waar moeten we ons meer zorgen over maken, over die kooldioxide-uitstoot in de dampkring of, om geheel op zijn terrein te zijn, het feit dat er in het Yellowstone National Park in Wyoming een enorme vulkaan sluimert, die al driehonderdvijftigduizend jaar over tijd is. De perikelen rond de uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull (april 2010) voor het Europese luchtverkeer zullen hier niets bij zijn: bij een eruptie zal de vulkaan de westkust van Mexico en de VS bedekken met een twaalf meter dikke aslaag.

Lees verder in editie 6-2011

Advertisment ad adsense adlogger