In Amsterdam wordt bij de bouw van een nieuwe universiteitsgebouw gebruik gemaakt van onderwaterbeton met 30 procent granulaat. Dit wordt gebruikt als grindvervanger. Een unieke omgang met beton, er is sprake van duurzaam onderwaterbeton voor nieuw VU-gebouw.
De Vrije Universiteit zet in op een BREEAM-NL Excellent certificering. Bouwcombinatie Campusplein gaf opdracht aan Mebin om met duurzaam beton te komen. In samenwerking met ABT werd 6800 m3 onderwaterbeton geleverd. Er is vanuit het keurmerk Beton Bewust naar de opgave gekeken. Dit keurmerk streeft onder meer naar een lage CO2-voetafdruk voor beton en het sluiten van de materiaalkringloop. Het hergebruik van granulaat draagt bij aan een goede BREEAM waardering.
Uniek materiaal
Peter van den Brink, Commercieel manager, meldt op de site van Mebin dat er sprake is van uniek materiaalgebruik. “Onderwaterbeton met 30 procent granulaat is nog niet eerder gemaakt. De toepassing stelt bijzondere eisen aan het materiaal. Het granulaat moest gegarandeerd schoon zijn.” Verschillende betonsamenstellingen werden doorberekend, maar de gekozen samenstelling bleek het best te verwerken. “Geen extra water of cement was nodig. Hierdoor is met het bijmengen van 30 procent granulaat (ruim 2100 ton betonpuin) 25.000 kilo minder CO2 in de lucht gekomen. In elke kubieke meter beton zit ruim 270 kilo betongranulaat.”
Theater
De combinatie bouwt het nieuwe universiteitsgebouw dat bestaat uit een drielaagse ondergrondse parkeergarage van 24.000 vierkante meter en een bovengronds deel van 31.000 vierkante meter over dertien lagen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Het nieuwe gebouw zal straks zowel studenten van de VU als van de UvA herbergen. Naast de gebruikelijke faciliteiten van een universiteitsgebouw komt er een theaterzaal in het gebouw.