Recordgroei windturbines op zee Europa

Recordgroei windturbines op zee Europa

Het aantal windmolens op Europese zeeën is nog nooit zo sterk toegenomen als het afgelopen half jaar. In de eerste zes maanden van 2015 werden in totaal 584 nieuwe windturbines op zee geïnstalleerd, samen goed voor een capaciteit van 2342,9 megawatt. Recordgroei windturbines op zee Europa.

Recordjaar

De cijfers zijn afkomstig van de Europese Associatie voor Windenergie, EWEA. Met de capaciteit die het afgelopen half jaar is aangesloten, is genoeg om zo’n 2,2 miljoen huishoudens van energie te voorzien. Er is het afgelopen jaar sprake geweest van een enorme toename. Er is in de eerste zes maanden van 2015 drie keer zo veel capaciteit bijgekomen dan over dezelfde periode een jaar eerder. Begin 2015 was de totale capaciteit in Europa zo,n 8000 megawatt. De 2342,9 die daar het afgelopen half jaar is bijgekomen betekent een toename van 29 procent. In totaal kunnen daar zo’n 9,9 miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Sterkere turbines

Daarnaast is er nu al meer capaciteit bijgekomen dan in het jaar 2013, het vorige recordjaar, in totaal. De groei is deels te verklaren door verbetering van de windturbines, die nu per molen gemiddeld 4,2 MW opwekken, tegenover 3,5 MW een jaar eerder. Veruit de meeste nieuwe turbines, 406 van de 584, bevinden zich in Duitsland. De overige windmolens werden aangelegd in het Verenigd Koninkrijk (140) en Nederland (38).

Advertisment ad adsense adlogger