Vanaf 6 mei 2025 opent een nieuwe EKOO subsidie. Deze biedt specifieke ondersteuning aan innovatieve projecten die zich richten op circulaire toepassingen binnen de bouw en infra. De regeling is bedoeld voor samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen die samen willen bijdragen aan duurzamere oplossingen.
Met deze EKOO subsidie ronde is 2,5 miljoen beschikbaar. Per project kan tot 500.000 euro subsidie worden toegekend
De EKOO (Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling) subsidie, richt zich op het versnellen van circulaire innovaties. Het accent ligt dit jaar op circulaire toepassingen binnen woningen, kantoren, betonnen bruggen, viaducten en wegverhardingen. Met de huidige subsidie ronde is 2,5 miljoen euro beschikbaar. Per project kan tot 500.000 euro subsidie worden toegekend. Alleen de projecten die het hoogst scoren, ontvangen financiële ondersteuning.
Technologische ontwikkeling en verandering
De regeling richt zich op technologische vernieuwing, procesverbetering en gedragsverandering. Er kan subsidie worden aangevraagd voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten. Denk aan het ontwerpen van een circulair betonsysteem voor bruggen, of aan innovatieve asfaltmengsels met hergebruik van materiaal.
Daarnaast is ook onderzoek naar consumentengedrag, verdienmodellen of bedrijfsstructuren subsidiabel. Bijvoorbeeld: hoe beïnvloedt het gebruik van circulaire toepassingen de acceptatie van een gebouw door eindgebruikers? Of, hoe kan een circulaire aanpak economisch rendabel worden gemaakt? Een combinatie van technische ontwikkeling en gedragsgericht onderzoek is ook toegestaan. Dit maakt het mogelijk om oplossingen te ontwikkelen die zowel technisch als maatschappelijk werkbaar zijn.
Focus op circulaire toepassingen in bouw en infra
De EKOO subsidie richt zich nadrukkelijk op circulaire toepassingen in bestaande bouwvormen. Dit betekent bijvoorbeeld het ontwikkelen van herbruikbare wand- of vloersystemen voor kantoorgebouwen. Of het testen van innovatieve methoden om betonnen viaducten modulair te ontwerpen, zodat onderdelen later opnieuw gebruikt kunnen worden.
In het geval van wegverhardingen kan men denken aan circulair asfalt, waarbij oude wegdekken worden teruggewonnen en verwerkt in nieuwe lagen. Zulke projecten vallen binnen de reikwijdte van de regeling en maken kans op subsidie als zij innovatief, haalbaar en schaalbaar zijn.
Prefab bouwen en biobased bouwen vallen buiten deze regeling. Reden hiervoor is dat voor deze thema’s andere subsidiemogelijkheden bestaan. De EKOO subsidie regeling richt zich op materialen en structuren die nog binnen de traditionele bouw en infra vallen, maar waar wel ruimte is voor verbetering.
Voorwaarden subsidie
De regeling is bedoeld voor consortia. Minimaal één onderneming moet betrokken zijn bij het samenwerkingsverband. Ook kennisinstellingen zoals hogescholen of universiteiten kunnen deelnemen. De projecten mogen niet al zijn opgepakt door grotere samenwerkingsverbanden of in bestaande marktstructuren zijn ingebed.
Het doel van de subsidie is om projecten te stimuleren die nog net te complex of te onzeker zijn voor reguliere investeringen. Daardoor ontstaat ruimte voor creativiteit en vernieuwende denkrichtingen, die bijdragen aan de versnelling van circulaire toepassingen in de sector.
EKOO info
De subsidie aanvraag kan worden ingediend van 6 mei tot en met 21 augustus 2025. Aanvragen worden beoordeeld via een tenderprocedure. Alleen de best beoordeelde projecten ontvangen subsidie.
Op 8 mei 2025 vindt in Amersfoort een informatiebijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toelichting op de regeling. Deze bijeenkomst biedt een goede gelegenheid om vragen te stellen en contact te leggen met potentiële samenwerkingspartners. Bovendien krijg je inzicht in hoe je jouw projectvoorstel kunt afstemmen op de eisen van de regeling.
Aanmelden voor de EKOO informatiebijeenkomst van RVO kan hier.