Nationaal Solar Trendrapport: ‘Nederland Europees kampioen zonne-energie’

Nationaal Solar Trendrapport - Nederland Europees kampioen zonne-energie

In 2022 is er voor het derde jaar op rij net iets minder dan vier gigawattpiek aan nieuw zonnestroomvermogen geïnstalleerd in Nederland.

“Het elektriciteitsnetwerk moet zowel verzwaard als slimmer benut worden”, aldus het Nationaal Solar Trendrapport

Uit het Nationaal Solar Trendrapport 2023 van Dutch New Energy Research blijkt dat een groot deel van het nieuw geïnstalleerd vermogen aan zonnestroom is gerealiseerd op daken van woningen waarvan de eigenaren snel hebben gereageerd op de energiecrisis.

Meer zonnepanelen

“Consumenten willen hun energierekening drukken en hebben daarom vorig jaar maar liefst 30% meer zonnepanelen geïnstalleerd”, aldus Daan Jansen, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research. “De markt voor grootschalige projecten heeft juist te lijden onder de huidige economische situatie. Materiaaltekorten, hogere financieringskosten en knellende netcapaciteit zorgden ervoor dat het commerciële segment vorig jaar met 13 procent kromp.”

Europees kampioen

Europawijd versnelde de uitrol van zonnestroomvermogen vorig jaar met 47 procent. Terwijl de Europese zonne-industrie de komende jaren blijft doorgroeien, verwacht Dutch New Energy Research dat het jaarlijkse nieuw geïnstalleerde zonnestroomvermogen in Nederland de komende jaren licht zal dalen. Toch blijft Nederland voorlopig Europees kampioen zonne-energie.

Grote vraag

“Zelfs wanneer Duitsland zijn ambitieuze doelen haalt, zal het nog jaren duren voor het per hoofd van de bevolking meer installeert dan Nederland”, aldus Wijnand van Hooff, directeur van Holland Solar, de branchevereniging van de Nederlandse zonne-energiesector.

“De vraag naar zonne-energie blijft onverminderd groot, gedreven door de noodzaak om onze stroomvoorziening te verduurzamen. De uitdaging is om het aanbod weer te vergroten.”

Nationaal Solar Trendrapport

Netbeheerders, fabrikanten en installateurs zullen de komende jaren de handen ineen moeten slaan. Erik van Engelen, algemeen directeur van Techniek Nederland:
“Het elektriciteitsnetwerk moet zowel verzwaard als slimmer benut worden. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen gaat de technieksector in hoog tempo extra monteurs opleiden en moeten fabrikanten hun productie opschalen. Zo biedt de tijdelijke stabilisatie een uitgelezen kans voor de industrie om klaar te staan voor een volgende groeispurt. Zonne-energie is en blijft cruciaal in de energietransitie.”

Download het Nationaal Solar Trendrapport

Advertisment ad adsense adlogger