Stadsverwarming in 2019 duurder

Stadsverwarming in 2019 duurder

Huishoudens met blok- of stadsverwarming betalen voor de levering van warmte in 2019 gemiddeld € 164 meer dan in 2018. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend. Oorzaak is de koppeling van de warmtetarieven aan de gestegen gasprijzen.

Meer dan een half miljoen huishoudens verwarmen hun huis met blok- of stadswarmte

Vereniging Eigen Huis vindt deze koppeling onterecht. Consumenten die al van het aardgas af zijn, worden alsnog geconfronteerd met een enorme tariefstijging.

Consumenten met stads- en blokverwarming mogen volgens de wet niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens die aangesloten zijn op het aardgas. Daarom zijn de tarieven gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, inclusief energiebelastingen, opslag duurzame energie en btw.

Eind 2018 werd bekend dat de energiebelasting op gas en de opslag duurzame energie flink stijgen. Daarnaast stijgen de gastarieven. Hierdoor stijgen ook de tarieven voor mensen met huizen die op stads- en blokverwarming zijn aangesloten.

‘Laat de koppeling aan gas los’

Vereniging Eigen Huis vindt de koppeling tussen blok- of stadswarmte en de gasprijs niet meer houdbaar. “Om aardgas minder aantrekkelijk te maken, gaat de belasting hierop stelselmatig omhoog, consumenten die al geen aardgas meer gebruiken zijn hiervan de dupe”, zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging.

Vereniging Eigen Huis wil dat de koppeling los wordt gelaten en dat daarmee de prijs van stadsverwarming lager blijft. Daarmee wordt stadsverwarming een aantrekkelijker alternatief voor aardgas.

Meer dan een half miljoen huishoudens verwarmen hun huis met blok- of stadswarmte. De gemiddelde jaarrekening voor warmte stijgt in 2019 tot € 1.315. In 2018 was de gemiddelde jaarrekening nog € 1.151. Hierbovenop komen nog de kosten voor het elektriciteitsverbruik.

Advertisment ad adsense adlogger