PV-zonneveld bij De Wetering in Utrecht

Start bouw eerste zonneveld van Utrecht

De aanleg van het zonneveld aan de Meijewetering in Utrecht is van start gegaan. Dit is het eerste zonneveld in Utrecht en levert vanaf eind dit jaar ruim 500.000 KwH stroom op per jaar.

“Het zonneveld levert stroom voor 140 huishoudens en wordt nu gebruikt voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie”

Op een strook van ongeveer 50 bij 200 meter naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij bedrijventerrein De Wetering komen 972 extra grote zonnepanelen van 545 Wattpiek.

Het zonneveld is een idee van een groep bewoners uit Terwijde. Zij maakten samen met Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een plan. De gemeente Utrecht stimuleert dit soort initiatieven en werkt mee aan het plan door de grond beschikbaar te stellen en de benodigde vergunningen te verlenen.

Belangrijke mijlpaal

“Als gemeente zetten we alles op alles om de energietransitie te versnellen,” vertelt wethouder Lot van Hooijdonk. “De mogelijkheden om grootschalig duurzame energie op te wekken in Utrecht zijn beperkt, dus we moeten alle geschikte locaties met beide handen aangrijpen”

Meijewetering is de eerste. Een belangrijke mijlpaal, meent Van Hooijdonk. “Het zonneveld op de geluidwal langs de A12 bij Veldhuizen wordt de tweede en we zijn ook al ver met windmolens in Rijnenburg en Reijerscop en zonnepanelen op de Haarrijnseplas.”

Dit jaar opleveren

De aanleg van het zonneveld start met de plaatsing van een transformatorhuisje dat nodig is voor de stroomkabel naar de rioolwaterzuivering. Anton Kiewiet van energiecoöperatie Energie-U legt uit: “Het zonneveld wordt gebouwd door installateur E-Energie. Zij plaatsen eerst funderingsplaten en hekken. Als deze basis staat, plaatsen ze de stellages waar ze dan de zonnepanelen op leggen. Dan is het een kwestie van installeren en starten met opwekken!”

Er zijn wat uitdagingen met de levering van materialen, maar het streven is om het zonneveld dit jaar nog af te bouwen. Heeft dit zonneveld dan geen last van netcongestie (geen ruimte op het stroomnet)? Kiewiet: “Nee, gelukkig hebben we daar geen last van. De stroom gaat met een kabel direct naar de rioolwaterzuivering, waardoor we het elektriciteitsnetwerk niet nodig hebben.”

Meedelen in opbrengsten

De opgewekte stroom gaat naar de waterzuiveringsinstallatie, en omwonenden kunnen meedoen met het project. Bewoners uit Leidsche Rijn/Vleuten de Meern die in de postcodes 3451, 3454, 3545, 3541, 3543 of 3544 wonen kunnen zich tot 1 oktober 2022 inschrijven om te investeren in het project, om zo mee te delen in de opbrengsten.

Meer informatie: Meijewetering

Advertisment ad adsense adlogger