Triodos Bank schoolvoorbeeld van circulair bouwen

Triodos Bank is schoolvoorbeeld van circulair bouwen

TBI-onderneming J.P. van Eesteren heeft als hoofdaannemer het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen-Rijsenburg officieel opgeleverd.

Triodos de lat qua duurzaamheid en kwaliteit extreem hoog

Het gebouw is remontabel gebouwd; aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. Zowel Triodos Bank en EDGE Technologies als de bouwer hanteren hoge duurzaamheidsdoelstellingen. Het gebouw krijgt dankzij de gemeenschappelijke inspanning de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering BREEAM Outstanding.

Houten kern

Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een unieke duurzaam houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel.

Licht, lucht en water in het kantoor worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Mede dankzij de toepassing van een warmte- en koudeopslag, het gebruik van ruim 3.000 m2 zonnepanelen en de plaatsing van 120 slimme, bi-directionele laadpalen is het kantoor energieneutraal. Bosman Bedrijven verzorgde de installaties.

BIM en het materialenpaspoort

In lijn met J.P. van Eesteren’s doelstelling om gebouwen slimmer te maken, is het nieuwe kantoor van Triodos Bank zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet.

Het ontwerp is geheel 3D uitgewerkt in BIM en alle bij de bouw gebruikte materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort. Het platform dat hiervoor wordt gebruikt, Madaster, faciliteert een totaaloverzicht van alle gebruikte materialen en hun kenmerken. Zo kunnen die materialen in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt worden.

(Lees verder onder de foto.)

Landschapsplan

De engineer & build-opdracht omvatte voor J.P. van Eesteren niet alleen de bouw van het hoofdgebouw en deels overkapte parkeerplaats, maar ook de uitvoering van het landschapsplan.

Op Landgoed De Reehorst – onderdeel van een Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en daarmee een locatie waar de ecologie en dierenpopulatie behouden en zo mogelijk uitgebreid moeten worden – legde de bouwer met groen- en landschapsspecialist Copijn uit Utrecht onder meer extra beplanting en drinkpoelen aan.

Dankzij ecologisch onderzoek en het integraal ruimtelijk plan wint het landgoed aan kwaliteit en neemt de biodiversiteit toe.

Ontwerp

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architect Thomas Rau. Odette Ex van Ex Interiors ontwierp het interieur. Ook daarin staat duurzaamheid centraal; onder andere in duurzaam materiaalgebruik en de vormgeving van ruimtes. Pieter Arkenbout, landschapsarchitect van Arcadis, ontwikkelde het integraal landschappelijk plan voor het gehele landgoed.

Foto’s Bert Rietberg.

Advertisment ad adsense adlogger