Urban Farmers – Europa’s grootste stadsboerderij – failliet

Stadslandbouw was jarenlang een buzzwoord. Maar niet ieder initiatief komt tot volle wasdom, bleek deze week. De in de voormalige Haagse Philipsfabriek gevestigde Urban Farmers is failliet verklaard.

‘Het is niet verstandig dat de Urban Farmers met sla en tomaten de directe concurrentie met het Westland aan gaan’

De Urban Farmers waren weliswaar koploper als het gaat om duurzame voedselproductie in de stad, maar ze hebben het hoofd niet boven water weten te houden.

Sla en tomaten

De vis- en groentekwekerij van Urban Farmers gold als grootste stadsboerderij van Europa. In een kas van 1.200 m2 werd sla en tomaten gekweekt, daarnaast bestond de stadsboerderij uit een viskwekerij van 400 m2.

Op de stadsboerderij werden geen pesticiden, herbiciden en antibiotica gebruikt. Het bedrijf claimde dat tot negentig procent minder water werd gebruikt dan de reguliere tuinbouw.

Kringloop

Het verbouwen van de groente en het kweken van vis vormen samen een kringloop. De voedingsstoffen uit de bassins werden hergebruikt als meststof voor de planten. De planten zuiverden het water dat werd gebruikt voor de viskweek.

Concurrentie Westland

De Curator Martijn Vermeeren heeft in een reactie aangegeven dat de omzet van de producten tegenviel. Critici noemen het niet verstandig dat je met sla en tomaten de directe concurrentie van het Westland aangaat. Maar die kritiek legde de organisatie naast zich neer. “Wij richten ons op een andere niche: het betere restaurant en particulieren die bewust met voeding bezig zijn.”

Investering

De Zwitser Gabriel Eckenstein investeerde meer dan een miljoen euro in Urban Farmers. In totaal staken investeerders 10 miljoen in het bedrijf. De investering moest in tien tot dertien jaar worden terugverdiend.

De curator zoekt momenteel een koper in de hoek van de tuinbouwgerelateerde partijen, maar praat ook met partijen als Wageningen Universiteit en Ahold.

Happy Shrimp Farm

Urban Farmers is niet de eerste stadsboederij die het onderspit delft. In 2014 ging de Happy Shrimp Farm failliet. Hier vormden de interne ruzies en de hoge prijzen van het product de nekslag. Voor de gamba’s van Happy Shrimp moest je al gauw €15 per kilo méér neertellen dan voor de diepvriesvariant. Er werd massaal voor de goedkopere diepgevroren soortgenoot gekozen.

Advertisment ad adsense adlogger