Winnaar Klimaatstraatfeest

Winnaar Klimaatstraatfeest bekend

Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending uit Veendam heeft de tiende en laatste editie van het Klimaatstraatfeest gewonnen. De grootste én gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland.

Het klimaatstraatfeest heeft in tien jaar tijd gezorgd voor een kleine 3.000 ton CO₂ reductie

Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending voerde maar liefst driehonderd energiebesparende acties uit! Ze combineerden kleine acties als gasloos koken met evenementen als een energieborrel en een energiemarkt.

Ook hebben ze een energiek dansfeest georganiseerd, zonder verwarming en met akoestische muziek! Zo lieten zij ook andere bewoners van Veendam kennis maken met energiebesparing.

Negentien miljoen kilometer

De organisatie van het Klimaatstraatfeest schat dat het Klimaatstraatfeest in tien jaar tijd heeft gezorgd voor een kleine 3.000 ton CO₂ reductie. Dat komt neer op negentien miljoen kilometer rijden met een dieselauto.

Sanne Dietz, projectmanager van het HIER Klimaatstraatfeest: “Dit is voor ons het einde van een tijdperk! Door de praktische en positieve benadering kreeg het Klimaatstraatfeest ieder jaar juist mensen in beweging die in eerste instantie niet zoveel met duurzaamheid hebben. In een decennium hebben we op die manier bijna 20.000 Nederlanders gemotiveerd om aan de slag te gaan met energiebesparing.”

Nu we in Nederland gaan stoppen met aardgas, is het tijd voor een nieuwe aanpak, laat de organisatie weten. Dietz: “We gaan bewoners voorbereiden op wonen zonder aardgas. Achter de schermen werken we hard aan dit nieuwe spel dat op 10 oktober 2018 van start gaat.”

Top 10

Er deden afgelopen winter in totaal 383 teams mee aan de jubilieumeditie van het Klimaatstraatfeest. De tien teams die de meeste energie hebben bespaard winnen geldbedragen van € 500 tot € 5.000, die zij mogen besteden aan energiebesparende maatregelen of een klimaatvriendelijk (straat)feest.

De top tien ziet er als volgt uit:
Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending, Veendam – € 5.000
Duurzaam Duurt ’t Langst, Den Haag – € 2.500
Tussen Berg en Uiterwaarden, Wageningen – € 1.000
Horstveld, Eersel – € 800
Brucknerborrelaars, Utrecht – € 750
Houtbaar Langstraat, Heusden – € 700
Schrijverskwartier, Oss – € 650
Postelseweg, Eersel – € 600
Collega’s Gemeente Alkmaar – € 550
Molenakkers, Eersel – € 500

Advertisment ad adsense adlogger