Ouderen blijven steeds langer thuiswonen. Dat willen ouderen vaak zelf, maar de overheid stimuleert dit proces ook. Door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, SVn, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een Blijverslening. Daarmee kunnen ouderen een lening of hypotheek afsluiten voor woningaanpassingen, die het mogelijk maken dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.
Of het nu gaat om het verwijderen van drempels bij de ingang, het aanbrengen van domotica, automatisering in huis, een traplift, inloopdouche, et cetera; kleine ingrepen kunnen een wereld van verschil maken voor het comfort en de zelfredzaamheid van een bewoner. In de praktijk blijkt dat het financieren van deze ingreep lastig is voor ouderen.
Vermogen ouderen zit in huis
De Blijverslening biedt gemeenten een financieel instrument om ouderen hierin bij te staan. De Blijverslening is door SVn ontwikkeld op verzoek van het landelijk ’Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen’ en gemeenten en provincies. Marnix Norder, voorzitter van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen, is blij dat de Blijverslening nu uitgerold kan worden richting de gemeenten. “Als gemeenten ervoor kiezen een fonds te openen, kunnen er vanuit dit fonds leningen worden verstrekt aan de inwoners. Dit kan een belangrijke impuls zijn om de woning aan te passen. Ouderen beschikken vaak wel over vermogen, maar in veel gevallen zit dat vast in hun huis. De Blijverslening kan dan een mooie financieringsoplossing zijn. Het gemeentelijke fonds voor Blijversleningen is bovendien revolverend. Dit is een duurzame vorm van financieren. Rente en aflossing op de Blijverslening kunnen steeds weer opnieuw worden ingezet voor nieuwe leningaanvragen.”
Rijksoverheid
Jan Willem van Beek, directeur van SVn: “Er zijn veel gemeenten die interesse hebben getoond. In de Tweede Kamer is al een motie aangenomen om te onderzoeken hoe de rijksoverheid zou kunnen bijdragen. Ouderen die denken dat ze morgen een lening kunnen aanvragen moet ik echter teleurstellen. Eerst zal de gemeenteraad van hun gemeente moeten besluiten hiervoor een fonds bij SVn te openen.” SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zodra de lening beschikbaar is, kan de consument bij de gemeente terecht voor een aanvraagformulier. De consument moet voldoen aan de voorwaarden die de gemeente vastlegt in een regeling. Tenslotte dient de aanvrager kredietwaardig te zijn. Dit wordt door SVn getoetst.
ANBO
Ouderenorganisatie ANBO is zeer te spreken over de ontwikkeling van de Blijverslening. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Voor senioren die hun woning willen aanpassen om langer zelfstandig te blijven wonen biedt deze lening in veel gevallen een oplossing. Maar dan moeten gemeenten hem wel aan gaan bieden! Een consumptieve lening kan je vergelijken met een gewone lening bij een bank of particulier, maar dan tegen een voordelige rente en met een specifiek doel. De hypothecaire variant moet je echter bij een notaris afsluiten en heeft dus zwaardere eisen.” Den Haan noemt het een goede zaak dat de blijverslening geen leeftijdsgrenzen stelt. Banken geven namelijk minder snel een hypotheek aan mensen met een gevorderde leeftijd.
– Blijverslening financiert woningaanpassing senioren –