Gebouwautomatisering staat niet op zichzelf. Gebouwen en alle technologie moeten ook interacteren met de buitenwereld, zegt Bart Kruijssen van PwC. Tijdens conferentie Bits, Bricks & Behaviour 2018 in de Jaarbeurs Utrecht zal hij uitleggen hoe alle stakeholders in een project het grotere belang kunnen dienen: Gebouwautomatiseerders moeten ook het grote belang zien en dienen.
Hoe
Zelf is Kruijssen namens PwC niet direct betrokken bij gebouwautomatisering, maar zijn bedrijf, een internationaal accountants- en belastingadviseurbedrijf, is onder andere meewerkend bij een verduurzamingsproject in Rotterdam. Daar ziet Kruijssen dat het voor alle partijen belangrijk is om te beseffen dat een groter belang moet worden gediend: “Veel partijen zien dat al, denk aan de energietransitie. Ook Urban Planning is een onderwerp: hoe doe je dat precies?”
“We zijn dus via dit stadsontwikkelingsproject betrokken bij de energietransitie. Er zijn heel veel individuele plannen met een technische oplossing. Dat geeft een flinke ‘struggle’. Wat wij daar aan toevoegen is dat we bij onze benadering de integratie van alle spelers mogelijk proberen te maken, onder andere door een open dialoog te voeren.”
Belangrijk
Daarbij benadrukt Kruijssen opnieuw de importantie van het bredere plaatje: “We kijken niet alleen naar bricks, maar ook naar gedrag. Hoe kijk je als bedrijf en hoe moet je je iets anders opstellen om anders te kunnen kijken in deze wedstrijd. Het gaat om de ontwikkeling van gebieden, met gebouwen. Je moet niet alleen inzetten op smart, wat alleen maar technologie is, maar ook zorgen voor de juiste experience bij alle stakeholders.”
Volgens de PwC-medewerker komt die focus nog lang altijd goed uit de verf: “Wanneer binnen alle werelden specialisten met elkaar aan de slag gaan, is de valkuil dat je je beperkt tot je eigen vakgebied. Je vergeet breed in beeld te krijgen met wie je allemaal te maken hebt en welke belangen daarmee gemoeid zijn. De ervaring leert dat wanneer je dat wel doet er betere business cases komen, de compleetheid van de propositie beter wordt en het gebouw duurzamer.”
Visie
Kruijssen geeft een voorbeeld van een te gesloten houding tijdens de ontwerpfase: “In deze tijd van digitalisering kun je een gebouw te rigide ontwerpen en niet inspelen op wat er aan toekomstige veranderingen nodig zal zijn. In een gemiddeld flatgebouw wordt zo het doortrekken van een leiding een onmogelijke exercitie met veel investeringsdruk, in plaats van dat je er in het design over hebt nagedacht.”
Gratis registreren voor Bits, Bricks & Behaviour
Tijdens Bits, Bricks, Behaviour, op 22 november in de Jaarbeurs Utrecht, zal Kruijssen de visie van PwC schetsen. U kunt zich gratis registreren voor dit event. Meer informatie.