Niet alleen het aantal woningen met een warmtepomp is de afgelopen jaren explosief gegroeid; ook worden woningen steeds vaker van slimme apparatuur voorzien. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat 83% van de Nederlandse huishoudens afgelopen jaar al een slim apparaat in de woning gebruikte.
Slimme apparatuur en -meter
In veel gevallen gaat het hierbij om een slimme televisie (60%) en om een slimme elektriciteitsmeter (55%). Bij de bouw van woningen wordt tegenwoordig standaard voor zo’n slimme meter gekozen.
Het is zelfs niet meer mogelijk om te kiezen voor een oud model meter. Voor bewoners biedt dit het voordeel dat meterstanden niet langer handmatig moeten worden doorgegeven; de leverancier leest de meterstand op afstand uit. Ook de lampen voor het plafond bij Karwei, of bijvoorbeeld de keukenapparatuur van keukenboeren, het is steeds vaker smart.
Voordelen van het creëren van een smart home
Dat bewoners na oplevering van hun woning steeds vaker kiezen voor het creëren van een smart home is niet zonder reden. Het biedt verschillende voordelen en maakt het wonen goedkoper. Apparatuur hoeft niet de hele dag aan te blijven staan, zoals de kachel, maar kan worden ingeschakeld op het moment dat bewoners naar huis komen.
Hetzelfde geldt voor de verlichting: bij een avond buiten de deur schakelt men de verlichting in op het moment dat het buiten donker wordt. Tijdens vakanties kan de verlichting daarbij automatisch worden uitgeschakeld als de nacht begint. Het helpt inbrekers buiten de deur te houden.
Installeren van slimme apparatuur niet altijd even gemakkelijk
Huishoudens die na de bouw van hun woning aan de slag gaan met het installeren van deze slimme apparaten lopen nog geregeld tegen problemen aan. Het CBS laat zien dat het in 20% van de gevallen niet direct soepel loopt. Een apparaat valt bijvoorbeeld niet te koppelen met de app op een telefoon, of blijkt niet goed te werken met het netwerk in huis.
Laat UTP-kabels al bij de bouw door een uitvoerder trekken
Om dergelijke situaties te voorkomen kan het voor toekomstig bewoners van nieuwbouwwoningen interessant zijn om de uitvoerende partij nog voor de oplevering UTP-kabels door de woning te laten trekken.
Vaak worden nieuwbouwwoningen standaard opgeleverd met een aantal loze leidingen richting de bovenverdieping en bijvoorbeeld de woonkamer, zodat een toekomstig bewoner zelf kabels kan trekken. In het geval van een UTP-kabel is dat niet eenvoudig; de plug van zo’n kabel moet correct worden gemonteerd en aangesloten op de UTP-poort.
Steeds meer woningen voorzien van slimme apparatuur.