‘Bomenbrug’ over de A9

'Bomenbrug' over de A9

Amstelveen is het eens. De inwoners van Amstelveen konden de afgelopen periode kiezen uit vier verschillende ontwerpen voor een nieuwe 200 meter lange fietsbrug over de A9. De groene, landschappelijke oversteek met reuze boompotten bleek met 77% van de Amstelveense stemmen duidelijk favoriet. Paul de Ruiter Architects, CULD, Complex Urban Landscape Design BV en adviesbureau Tielemans Bouwconstructies BV tekenden voor de bomenbrug.

De steunpunten van de brug zijn vormgegeven als grote boompotten waar het brugdek als het ware omheen slingert

De komende jaren wordt de Rijksweg A9 verbreed en bij Amstelveen over een lengte van 1300 meter verdiept aangelegd. De nieuwe fietsbrug moet het Amstelveense centrum bereikbaar houden voor fietsers en voetgangers uit Amstelveen Zuid. In het winnende ontwerpvoorstel is de brug uitgewerkt als groene entree van het Amstelveense stadshart. Een landschappelijk symbool voor de internationaal bekende heemtuin identiteit van de stad.

Groene karakter

Wethouder A9 Herbert Raat (VVD): “Amstelveen heeft overduidelijk gekozen. We zijn overweldigd door het succes. Dit laat zien dat inwoners graag mee willen beslissen over hoe hun stad eruit komt te zien. Het ontwerp past goed bij het groene karakter van de stad. Wat mij betreft is de volgende stap Amstelveners na laten denken over een naam voor de brug.”

De ontwerpcombinatie van Paul de Ruiter Architects, Complex Urban Landscape Design en Tielemans Bouwconstructies legt zich de komende periode toe op het verder uitwerken van de lommerrijke verbindingsbrug die de groenstructuur van de stad versterkt. Gebruikers kunnen vanaf 2024/2026 de groene oversteek maken.

Iconische waarde op de A9

Vanaf de A9 presenteert de bomenbrug zich als herkenbaar groen landmark. De steunpunten van de brug zijn vormgegeven als grote boompotten waar het brugdek als het ware omheen slingert. Deze reusachtige boompotten met grote inheemse bomen vormen een uniek herkenningspunt in het landelijke wegenstelsel.

De meanderende paden in combinatie met de beplanting geven de brug de uitstraling van een lommerrijk park. ’s Avonds worden de bomen en de beplanting subtiel aangelicht zodat dit nieuwe Amstelveense icoon straks ook in het donker een veilige oase van rust vormt boven het onderliggende snelverkeernetwerk.

Advertisment ad adsense adlogger