De door Protekta ontwikkelde Product Innovatie “koppelen van houten palen”, het specialistisch wasproces voor de reiniging van PFAS-verontreinigde grond van De Vries & van de Wiel (Proces Innovatie) en Smart Infra Technicus van ASTRIN | Smart Infra (Vernieuwende Samenwerking) zijn de winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2021.
De meest actuele Smart Infra technieken worden bijeengebracht in een Test- en Innovatielab
De InfraTech Innovatieprijs 2021 kent drie categorieën: ‘Product Innovatie’, ‘Proces Innovatie’ en ‘Vernieuwende Samenwerking’. De vakjury moest kiezen uit maar liefst 79 inzendingen: een record! Uiteindelijk werden er negen kanshebbers – drie in iedere categorie – genomineerd. Zij hebben op 11 december hun innovaties voor de voltallige jury gepitcht via een digitale bijeenkomst. Daarna koos de jury drie winnaars.
Koninklijke Bouwend Nederland-voorman en juryvoorzitter Maxime Verhagen was opgetogen over alle inzendingen: “De inzendingen waren divers. Ze leveren innovatieve oplossingen voor onder andere emissievrij bouwen, ecologisch verantwoord onderhouden, vermindering grondstoffen gebruik, digitalisering van het bouwproces, nieuwe opleidingen en innovatieve installatietechnieken.”
Product Innovatie
In de categorie Product Innovatie gaat de InfraTech Innovatieprijs 2021 naar Protekta met de innovatie ‘koppelen van houten palen’, voor een duurzame toekomst voor de waterbouw. Veel meerpalen, bruggen, remmingwerken, steigers en sluisdeuren zijn gemaakt van tropisch hardhout, wat veruit het minst belastend is voor het milieu vergeleken met materialen als composiet, beton of staal. Het nadeel van hout is dat men vast zit aan de maximale lengte van de boom, daarnaast zijn langere lengtes vaak erg kostbaar en moeilijk te verkrijgen.
Daarom heeft Protekta een innovatieve methode ontwikkeld om houten palen te koppelen. Bestaande of nieuwe palen kunnen gekoppeld worden om grotere lengtes te bereiken. Dit koppelen doen zij door middel van het gebruik van glasvezel wapening en een speciaal ontwikkelde hars die geschikt is voor boven en onder water.
Volgens Lucie Roep, adviseur civiele kunstwerken bij Protekta, kan er door de nieuwe werkwijze enorm bespaard worden op tropisch hardhout. “Niet voor niets noemen we ons project ‘Vergeten Hout’. In Nederland staan duizenden oude palen in het water die we kunnen hergebruiken.”
(Lees verder onder de foto.)
Proces Innovatie
In de categorie Proces Innovatie is de winnaar De Vries & van de Wiel (DVW) met een specialistisch wasproces voor de reiniging van PFAS-verontreinigde grond. Deze innovatieve techniek is een hybride versie van de klassieke nat extractieve reiniging, dat zich naast fractiescheiding richt op het doorgedreven wassen van de grind- en zandfractie en het continu zuiveren van het waswater. Met behulp van deze techniek wordt PFAS-verontreinigde grond gereinigd tot secundaire grondstoffen. Het proces draagt daarmee bij aan de circulaire economie. Ook verdwijnen de giftige en moeilijk afbreekbare PFAS-moleculen definitief uit het milieu.
Pieter van der Mussele van milieutechniek de Vries & van der Wiel denkt dat de Nederlandse bagger- en infrasector veel baat gaat hebben bij de vinding, waar meer dan vijf jaar aan is gewerkt. “Al helpt een door de overheid vastgestelde drempelwaarde voor vervuilde grond ook nog steeds.”
(Lees verder onder de foto.)
Vernieuwende Samenwerking
In de categorie Vernieuwende Samenwerking ging de prijs naar ASTRIN. Samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en opdrachtgevers realiseren zij de Smart Infra Academy. Ze brengen de meest actuele Smart Infra technieken bijeen in een Test- en Innovatielab, realiseren een doorlopende leerlijn door specifieke MBO- en HBO-opleidingen te ontwikkelen en zorgen samen voor erkenning van het beroep van de toekomst: Smart Infra Technicus.
Gertjan Eg, directeur Astrin | Smart Infra, liet na de prijsuitreiking weten trots te zijn en snel werk te maken van het opstarten van de opleiding tot Smart Infra Technicus. “We hopen komend najaar al te beginnen.”
(Lees verder onder de foto.)
Jury
De prijzen werden uitgereikt door Maxime Verhagen – Juryvoorzitter & Voorzitter Bouwend Nederland en Tjeerd Roozendaal – Hoofdingenieur-directeur Programma’s Projecten en Onderhoud bij Rijkswaterstaat vanuit Studio Ahoy in Rotterdam Ahoy.
De vakjury werd gevormd door Maxime Verhagen – Voorzitter jury & Voorzitter Bouwend Nederland, Doekle Terpstra – Voorzitter Techniek Nederland, Michèle Blom – Directeur-Generaal Rijkswaterstaat, Gerben Wigmans – Concerndirecteur Stadsbeheer Rotterdam, Tomas te Velde – Founder Suit Case en Marcel Hertogh – Professor Infrastructure Design and Management TU Delft. De winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2021 ontvangen een InfraTech promotiepakket ter waarde van € 2.500,-.
Lees ook: Stikstofaanpak kabinet geeft perspectief voor de bouw
InfraTech Innovatieprijs 2021 – winnaars bekendgemaakt.