Noord Holland gaat energie opwekken langs snelwegen

Noord Holland gaat zonne-energie opwekken langs snelwegen

Na grondige onderzoeken en actieve betrokkenheid van omwonenden gaat de provincie Noord Holland samen met projectpartners zonne-energie opwekken langs de snelwegen A9, A5, A22, A2, en A1.

“Het zonne-energie project in Noord Holland valt binnen het OER-programma, waarin het Rijk haar gronden beschikbaar stelt voor hernieuwbare energieontwikkeling”

Onderzoek

Er is nu een voorkeursontwerp. Ook zijn er locaties aangegeven voor de opwekking van zonne-energie. In deze fase stelt de provincie Noord Holland een provinciaal bestemmingsplan op. Ook worden verdere onderzoeken uitgevoerd, waaronder ecologisch-, bodem-, en geluidsonderzoek. Naar verwachting worden deze onderzoeken halverwege 2025 afgerond.

Inspraak rond zonne-energie

Omwonenden en geïnteresseerden hebben meegedacht over hoe de energie precies gaat worden opgewekt. Ook in de rest van de proces blijft er inspraak door inwoners van Noord-Holland, bericht de provincie.

Meer informatie over het participatietraject en de voortgang van het project is te vinden op de website Opwek van Energie op Rijksgrond (OER). Op de pagina ‘mijn gemeente’ vindt u wat er specifiek gebeurt in uw gemeente, laat de provincie weten.

Samenwerking Noord Holland

de energieroute omvat de vijf hoofdwegen van het wegennet A9, A5, A22, A2, A1. Het project strekt zich uit van Alkmaar tot aan Amsterdam, Haarlem, IJmuiden, en verder.

De provincie werkt samen met de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Ouder Amstel en Diemen, evenals Rijkswaterstaat (RWS), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijksvastgoedbedrijf (RVB), en netbeheerder Liander.

OER

Het project valt binnen het OER programma (Opwek van Energie op Rijksvastgoed), waarin het Rijk haar gronden beschikbaar stelt voor hernieuwbare energieontwikkeling in antwoord op verzoeken van gemeenten en provincies.

Doel van programma OER is om de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES) te ondersteunen. Meerdere RES-regio’s hebben Rijksgronden opgenomen in hun plannen. Het Rijk bezit meer dan 4.000 vierkante kilometer grond en 10.000 vierkante kilometer wateroppervlakte, die bedoeld zijn voor maatschappelijke doelen. Een deel van deze gronden is geschikt voor energieprojecten.

Noord Holland gaat zonne-energie opwekken langs snelwegen. Zie ook:
Taskforce Noord-Holland versnelt aanleg elektriciteitsnetwerk.

Advertisment ad adsense adlogger