KWS heeft wereldprimeur met 20 tons elektrische wiellader

KWS heeft wereldprimeur met 20 ton's elektrische wiellader

De Volvo L120H Electric Conversion van KWS, is een volledig emissievrije 20-tons wiellader, die wordt ingezet voor groot grondverzet. Het bedrijf heeft met de ingebruikname van de elektrische wiellader een wereldprimeur en zet met de wiellader de volgende stap op weg naar emissievrij.

“De elektrische wiellader van KWS speelt in op de groeiende vraag naar duurzame bouwmachines en heeft een looptijd van ongeveer vijf uur op een acculading”

Dijkversterking Hansweert

De elektrische wiellader wordt door nu ingezet in Hansweert, Zeeland. Hier werkt KWS, in de combinatie Answest, samen met Van Oord, aan de duurzame versterking van de dijk. De opdracht daartoe werd verstrekt door Waterschap Scheldestromen.

Bij de versterking van de dijk in Hansweert, is gekozen om de Milieu Kosten Indicator (MKI) van het project zo laag mogelijk te houden, onder andere door hergebruik van de vrijkomende materialen en realisatie met elektrische machines. De uitvoering is vorig jaar gestart en duurt naar verwachting tot 2027.

CO2 en de elektrische wiellader

De Volvo L120H Electric Conversion is een elektrische variant van de diesel L120H wiellader. Het voertuig is tot stand gekomen in samenwerking met CEES, een dochteronderneming van het Zweedse Volvo.

De L120H Electric Conversion wordt aangedreven door een 240 kWh accu, die zorgt voor een looptijd van ongeveer vijf uur in de meeste middelzware toepassingen. De machine kan in slechts 1,5 tot 2 uur van 0-100% worden opgeladen. Met het inzetten van de Volvo L120H Electric Conversion bespaart KWS zo’n 37.500 kg CO2 per jaar.

De volledige specificaties van de L120H EC zijn hier in te zien (pdf).

Lees verder onder de afbeelding.
KWS heeft wereldprimeur met 20 ton's elektrische wiellader

Emissievrije bouwplaats

Met de introductie van de elektrische wiellader, zet ook KWS (VolkerWessels) een volgende stap richting emissievrij in 2030. Waar men eerder onder andere ook de eerste elektrische knijperwagen, een volledig elektrische asfaltset en een emissievrije grader in gebruik nam, is de elektrische wiellader een logisch vervolg hierop. Eerdaags voegt KWS hier nog twee elektrische graafmachines van Hitachi en Hyundai aan toe.

Bron en beeld: KWS-VolkerWessels.

KWS heeft wereldprimeur met 20 tons elektrische wiellader. Zie ook:
Elektrische asfaltspreidmachine KWS legt eerste meters asfalt.
50 tons emissieloze elektrische kraan bij Mammoet.
Snellaadplein WattHub volledige elektrische geasfalteerd.

Advertisment ad adsense adlogger