Ook Heijmans wil de CO2-uitstoot van haar activiteiten verlagen. Daarom investeert men in het elektrificeren van divers klein- en groot materieel en vervoersmiddelen. Dit om uiteindelijk tot een volledig emissieloze bouwplaats te komen. Men heeft nu ook een zwaardere elektrische rupsgraafmachine van 40 ton met een giek van veertien meter in gebruik genomen.
“Voor zwaarder en dieper werk wilden we een grotere en zwaardere elektrische rupsgraafmachine”
Rupsgraafmachine voor zwaar en specialistisch werk
De nieuwe emissieloze rupsgraafmachine is ingezet op het project Dijkversterking Lauwersmeerdijk – Vierhuizergat in de provincie Groningen. De DX355LC Electric heeft een verlengde giek van 14 meter en een afneembaar draaikantelstuk. Hiermee verzetten de infra-werkers specialistisch klussen. Werk zoals het uitgraven van een damwand kuip. Met de lange giek is het beter mogelijk om dieper te graven.
Ook het plaatsen van grote keerwanden is aan de nieuwe graafmachine goed besteedt. Hiervoor zet Heijmans de nieuwe rupsgraafmachine bijvoorbeeld in op dijkverzwaringsprojecten zoals bij Gorinchem Waardenburg (GOA).
Elektrische doordouwer
De elektrische rupsgraafmachine is uitgerust met een Powerbox 400 -accupakketten en eventueel een contragewicht achterin, op de plaats van de tweede Powerbox 400. De machine draait werkdagen van twaalf uur bij zwaar werk met een verlengde giek. Bij specialistische en extra zware werkzaamheden worden twee Powerbox 400 -accupakketten gebruikt en vervalt het contragewicht.
Rene Balk van Heijmans over de ervaringen met de elektrische rupsgraafmachine DX355LC Electric:
“Vorig jaar hebben we al twee elektrische rupsgraafmachines in gebruik genomen. Die bevallen erg goed bij de collega’s. Voor zwaarder en dieper werk wilden we een grotere en zwaardere elektrische rupsgraafmachine. Op de projecten zijn ze erg tevreden met deze grotere versie. Het verwisselen van de Powerbox 400 gaat veel sneller dan brandstof tanken, maar je moet wel direct wisselen als hij op is. Daarom werken we met vaste wisselschema’s. Zo zijn de Powerboxen nooit helemaal leeg”.
Bedrijven in de bouw- en infra zetten steeds vaker elektrische machines en bouwmaterieel in. Het elektrisch materieel voorkomt CO2 uitstoot en geluidsoverlast. Steeds meer projecten worden uitbesteed onder de voorwaarde dat er elektrisch materieel wordt ingezet. Niet alleen voor (binnen-) stedelijke projecten.
Beeld en bron: Heijmans.