Spoorbodem ongeschikt toename treinverkeer

Extra geld en versnelling voor infraprojecten - Spoorbodem ongeschikt voor toename treinverkeer

Hoogleraar Railbouwkunde Rolf Dollevoet van de TU Delft, is er helder: “Onze spoorbodem is niet geschikt voor de toename van het treinverkeer”.

“80 procent van de spoorbodem van het Nederlandse spoor dateert nog uit het stoomtijdperk”

In De Telegraaf schetst Dollevoet dat er een miljardeninvestering nodig is voor het treinverkeer. Dollevoet. “Tot nu toe was de bestaande fundering eigenlijk nauwelijks een probleem. Maar met een drukker spoornetwerk en hogere snelheden dreigen zwakke plekken te ontstaan.”

Balans spoorbodem

Daarnaast ontstaat een andere dynamica en een andere balans in de grond. Dollevoet: “Die is niet uniform, dus je krijgt zwakke plekken, op momenten dat je dat niet verwacht.’”

Hoogfrequent spoor

De komst van het hoogfrequent spoor zoals tussen Eindhoven en Amsterdam is een groot probleem. “”De belasting dreigt op sommige plekken te groot te worden.” Niet dat er direct grote gevolgen te verwachten zijn, “maar je moet er wel op anticiperen.”

Toename

De professor Railbouwkunde schat dat tachtig procent van de ondergrond van het Nederlandse spoor nog uit het stoomtijdperk dateert. Er zijn dan ook miljarden extra nodig om het spoor klaar te maken voor de toename van het treinverkeer in 2030. Naar schatting zal het aantal treinreizigers tot 2030 met 30 tot 40 procent toenemen.

Politieke aandacht

Er zou meer aandacht in de politiek moet komen voor de zwakke ondergrond van het Nederlandse spoor. Dollevoet denkt dat preventief onderhoud hierbij hard nodig is. Zo kan er bijvoorbeeld zijwaarts extra cementspecie in het baanlichaam worden gespoten. En zou je de waterhuishouding aan moeten passen.

Enkele weken geleden ondertekenden ProRail en Deltares een samenwerkingsovereenkomst om nieuwe kennis uit te wisselen en tools te ontwikkelen om risico’s en onzekerheden van de ondergrond van het spoor aan te pakken.

Foto boven: Evelyn de Waard/Shutterstock

Spoorbodem ongeschikt voor toename treinverkeer

Advertisment ad adsense adlogger