In 2019 stabiliseert het aantal nieuwbouwwoningen naar verwachting op 65.000. Dit komt doordat de groei van aantal bouwvergunningen stokt door vooral een beperkt aantal nieuwe bouwlocaties. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het onlangs gepubliceerde Vooruitzicht bouw.
Bouwbedrijven kampen met personeelstekorten waardoor projecten vertragen
Voor 2019 verwacht het ING Economisch Bureau dat er circa 65.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Dit is gelijk aan 2018. De belangrijkste reden voor deze stabilisatie zijn een te beperkt aantal nieuwe bouwlocaties en de relatief complexere ontwikkelplannen die nu in de pijplijn zitten. Deze kosten meer tijd dan de plannen die direct na de crisis zijn uitgevoerd. Ook zijn er flinke personeelstekorten bij bouwbedrijven. Zo ondervond 28% van de aannemers in november belemmeringen bij de werkzaamheden door een tekort aan personeel.
“Vooral schaarste aan bouwlocaties in en rond de grote steden zorgt er voor dat de beoogde 75.000 nieuwbouwwoningen uit de Woonagenda en de Miljoenennota in 2019 niet gehaald worden”, aldus Maurice van Sante, senior econoom bij ING Economisch Bureau, “Ook kampen bouwbedrijven met personeelstekorten waardoor bouwprojecten vertragen.”
Afname woningtransacties
Door een afnemend aanbod van bestaande woningen daalt het aantal transacties van verkochte woningen in 2019 verder tot 200.000 (2018: 218.000). Dit heeft een dempend effect op de vraag in de herstel- en verbouwsector aangezien er daardoor ook minder kopers van bestaande woningen zijn die hun nieuwe huis aan hun eigen woonwensen willen aanpassen.
Het zijn vooral kleine bouwbedrijven die in deze markt actief zijn. Zij lieten in de periode 2014-2018 jaarlijks gemiddeld meer dan 10% omzetgroei zien. Naar verwachting zal deze groei door de daling in het aantal woningtransacties in 2019 lager uitvallen.
Aantrekkende groei utiliteitsbouw
De toename van het aantal bouwvergunningen voor bedrijfsgebouwen in combinatie met de beter gevulde orderboeken duidt er op dat in 2019 de investeringen in bedrijfsgebouwen verder aantrekken. Dalende kantoorleegstand leidt in verschillende grote steden tot toenemende bouwvolumes van nieuwe kantoren. De bouw van logistieke ruimten laat groei zien door de toename van e-commerce.