BiosIntrum winnaar Nederlandse Bouwprijs 2019

Biosintrum wint De Nederlandse Bouwprijs

Het Biosintrum in Oosterwolde is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen.

Een mooi voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen

Het Biosintrum, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan tachtig procent bestaat uit biobased materialen. Het gebouw is als kenniscentrum een inspiratiebron voor studenten en professionals die zich bezighouden met biobased economy. In het ontwerp is ook de groene inpassing meegenomen in het Ecomunitypark.

De jury van de Nederlandse Bouwprijs is vooral erg te spreken over de fraaie inbedding in de natuur. Ze noemen het “een voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen, circulair bouwen en waar bovendien de totale groene inpassing in het ontwerp is meegenomen.”

Daarnaast vindt de jury de interdisciplinaire aanpak en het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw inspirerend. Dit moet volgens de jury wel heel stimulerend werken voor de nieuwe generatie.

Droom met een gouden randje

Al eerder noemde architect Paul de Ruiter uit Amsterdam het Biosintrum een droom voor iedere architect. Wethouder duurzaamheid van Ooststellingwerf, Fimke Hijlkema: “De droom is werkelijkheid geworden en krijgt met deze prijs een gouden randje. Het Biosintrum is de blikvanger van het duurzame beleid van Ooststellingwerf. Het zijn investeringen in de economie van morgen in Ooststellingwerf. En dit doen we samen met het bedrijven, organisaties en kennisinstellingen. De prijs is een geweldig mooie erkenning voor de architect, de bouwers, de gemeente en alle andere betrokkenen. Het is wederom de bevestiging dat hier iets heel bijzonders en unieks is neergezet. ”

Hout, hernieuwbaar en circulair

Hout is bij uitstek een hernieuwbaar materiaal en circulair toe te passen. Leverancier De Groot Vroomshoop kreeg de opdracht voor de engineering, levering en montage van de gelamineerde houtconstructie, CLT-vloerplaten, de prefab houten daken en HSB buitenwanden voor dit unieke project kreeg De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies van Natuurlijk Bouwen b.v., een samenwerkingsverband van drie bouwbedrijven.

Een positieve stimulans

Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit en wil daarmee de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren. De Nederlandse Bouwprijs voor het Biosintrum is een goede stimulans om vooral verder te gaan met circulair bouwen.

In maart 2019 is de opening van het Biosintrum.

Advertisment ad adsense adlogger