Gevarieerde woningvoorraad in Rotterdam Zuid

Gevarieerde woningvoorraad in Rotterdam Zuid

Met een subsidieregeling voor het vergroten of samenvoegen van huizen in zeven wijken in Rotterdam Zuid wil de gemeente Rotterdam de woningvoorraad gevarieerder maken. Zo komt er meer keus voor de huidige bewoners van Zuid die een grotere woning zoeken. Deze woningzoekenden vertrekken nu vaak, omdat ze in Zuid geen geschikte woning vinden.

Nieuwbouw en subsidie voor vergroten en samenvoegingen

Wethouder Bas Kurvers van Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving en Marco Pastors, directeur van het NPRZ presenteerden het werkprogramma voor NPRZ en de subsidieregeling. Wethouder Kurvers: “De komende jaren pakken we de woningvoorraad in Rotterdam Zuid stevig aan. De aandacht gaat uit naar de huidige bewoners én toekomstige bewoners. Iedereen profiteert van goed onderhouden huizen en een breder woningaanbod.”

Samenvoegen en vergroten woningen

Rotterdam biedt een subsidie aan mensen die hun bestaande huizen willen uitbouwen, of twee kleinere woningen willen samenvoegen tot één grotere. “De mensen die nu al op Zuid wonen moeten daar kunnen blijven.” aldus wethouder Kurvers. “Juist als ze een grotere woning willen, omdat ze bijvoorbeeld kinderen krijgen. Nu is het voor die mensen moeilijk een goed huis in Zuid te vinden. De subsidie om woningen samen te voegen zal helpen om bijvoorbeeld van twee huizen in een Beneden Boven woning één mooi groot huis te maken. En Zuid heeft zesduizend van die BeBo’s. Ook maken we een woninguitbreiding van minimaal twitnig vierkante meter aantrekkelijker door de subsidie.”

De regeling is speciaal voor huizen in de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Carnisse, Feijenoord, Hillesluis, Oud-Charlois, Landbouwbuurt en de Tarwewijk. NPRZ-directeur Marco Pastors is blij met deze aanpak. “We zien een groot deel van de bewoners vertrekken uit Zuid zodra ze het sociaal-maatschappelijk beter krijgen. Die mensen vertrekken dan naar gemeenten waar ze wél die grotere woning vinden. We zijn dus eigenlijk aan het ‘stoken voor de buren’. De nieuwe subsidieregeling is een bijdrage aan het palet aan NPRZ-maatregelen om het beter te maken voor de huidige bewoners van Zuid.”

Basis aanpak

Via VVE-010 blijft de gemeente inzetten op het activeren van verenigingen van eigenaren (VVE). VVE-010 biedt hulp bij het opstellen en uitvoeren van Meerjarenonderhoudsplannen. Veel VVE’s hebben een slapend bestaand gehad, waardoor huizen niet overal goed zijn onderhouden. VVE-010 helpt bij het maken van onderhoudsplannen en geeft advies over verduurzaming.

Sloop en nieuwbouw

Naast onderhoud en renovatie van bestaande woningen, zijn er ook gebieden waar sloop en nieuwbouw plaatsvindt om het woningaanbod te verbreden. De sloop- en nieuwbouwprojecten liggen onder andere in de Mijnkintbuurt, Dahliablok, De Urkersingel, en de Tweebosbuurt. Daar waar gesloopt wordt, worden ruimere woningen teruggebouwd.

Woonomgeving en aantrekkelijke winkelstraten

“Een huis is pas een thuis als het in een fijne omgeving staat. Als je de boodschappen dichtbij kunt doen, op de fiets of lopend naar je werk kunt en in de buurt leuke cafés of restaurants hebt.” Wethouder Kurvers maakt daarom ook werk van de buitenruimte en de winkelstraten: “De Groene Hilledijk wordt een gemengde zone met een winkels, woningen en werkruimtes. Aan de Beijerlandselaan gaan we de kwaliteit van het winkelaanbod verbeteren.”.

Nieuwbouw

In de periode 2019 tot en met 2022 is er in Rotterdam Zuid op grote schaal nieuwbouw. In totaal komen er in en rondom het NPRZ-gebied vierduizend woningen bij op terreinen die voorheen een andere bestemming hadden. Daarnaast zijn er nog toekomstige ontwikkelingen zoals het Stadionpark en de ontwikkeling van de Rijnhaven waar ook vele nieuwe huizen worden gebouwd.

Advertisment ad adsense adlogger