Bouwgrond exclusief voor wooncoöperatie beschikbaar gesteld

Bouwgrond exclusief voor wooncoöperatie beschikbaar gesteld

Amsterdam heeft wooncoöperatie De Warren geselecteerd om zestien middeldure en twintig sociale huurwoningen te bouwen en beheren op het nieuw aangelegde Centrumeiland op IJburg.

De Warren wordt een energieneutraal en rainproof gebouw

Wooncoöperatie De Warren had het beste voorstel gedaan en werd geselecteerd uit drie partijen die zich hadden gemeld voor de opgave. Het is voor het eerst dat bouwgrond exclusief voor wooncoöperaties beschikbaar is gesteld, zodat een woongemeenschap een eigen woonplek kan ontwerpen en bouwen en zo invloed heeft op de eigen woonomgeving.

De gemeente Amsterdam heeft meerdere pilotlocaties aangewezen voor wooncoöperaties. Naast Centrumeiland zijn er nog twee pilotlocaties waarvoor de selectie nog moet starten: het Archimedesplantsoen in Oost (volgens planning 2018) en het Havenstraatterrein in Zuid (volgens planning begin 2019).

Een grondprijs op maat voor de kavel maakt het mogelijk voor de leden van wooncoöperaties om zelf sociale of middeldure huurwoningen te bouwen. De grondwaarde (per vierkante meter) voor middeldure huurwoningen op het Centrumeiland is ongeveer dertig procent lager dan voor een soortgelijke koopwoning op deze locatie. Voor sociale huurwoningen die de wooncoöperatie bouwt, geldt een vaste lage grondwaarde van 250 euro per vierkante meter (ex BTW).

Invloed op hun huurwoning

Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen): “Ik ben heel blij dat er drie partijen hebben gereageerd met goede plannen en dat dit experiment succesvol verloopt. Door als gemeente lagere grondopbrengsten te accepteren, kunnen we zorgen voor extra sociale en middeldure woningen. Maar ik ben ook erg blij dat er op deze mooie locatie ruimte is voor een woonvorm waarbij de bewoners meer invloed hebben op hun eigen woning, ongeacht de dikte van hun portemonnee.”

Verschillende levensfases

De Warren wordt een energieneutraal en rainproof gebouw, waar een derde van de ruimte voor gemeenschappelijke woonruimtes en functies wordt gereserveerd. Het wordt een gebouw met verschillende woontypen, voor verschillende levensfases van de bewoners.

Er komen kleine onzelfstandige studio’s, tot middelgrotere ruimtes voor starters, en rustiger gelegen, middeldure huurwoningen voor gezinnen. Leden kunnen zo binnen de wooncoöperatie doorstromen. De Warren verwacht midden 2019 te kunnen beginnen aan de bouw.

Betaalbaar duurzaam wonen

Wooncoöperatie de Warren is enorm enthousiast over deze kans: “Met de Warren willen we duurzaam wonen betaalbaar houden. Met uitsluitend sociale- en middenhuurwoningen bieden wij een antwoord aan een stad onder druk. Als wooncoöperatie zullen we zelf eigenaar worden van dit pand en het verhuren aan de leden. Iedereen draagt zo ook een verantwoordelijkheid voor het realiseren en onderhouden van dit circulaire gebouw. We creëren zo eigenlijk een klein dorp in de grote stad”.

Wooncoöperatie

Een wooncoöperatie is een woonvorm waarbij een vereniging de woningen verhuurt aan haar leden. De wooncoöperatie is de eigenaar van het onroerend goed en het dagelijks bestuur van de coöperatie ligt bij de bewoners. Zij hebben zo zeggenschap over hoe het gebouw er uit komt te zien, de indeling van hun woning en het beheer van het gebouw. De leden van de wooncoöperatie zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwbouw.

Advertisment ad adsense adlogger