Het Rhijnspoorgebouw heeft het BREEAM certificaat excellent**** voor duurzaamheid gekregen. Het Rhijnspoorgebouw is daarmee het eerste onderwijsgebouw in Nederland dat zo’n hoge BREEAM score heeft behaald. Het certificaat is toegekend door de Dutch Green Building Council.
Duurzaamheid rode draad
Het Rhijnspoorgebouw is het nieuwe Domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Duurzaamheid is de rode draad in het project dat wordt uitgevoerd door Team RSG. Het doel van Team RSG is om vorm en functie op een duurzame manier te optimaliseren. Door middel van groene en technische oplossingen wordt dit doel bereikt. Team RSG is een combinatie van Powerhouse Company, de Architekten Cie en Marc Koehler Architects.
Duurzame oplossingen
Er wordt niet alleen energie opgewekt via zonnepanelen, ook worden recyclebare materialen gebruikt voor de gevel. Opvallend is verder dat er nestkasten voor zwaluwen komen, klimaatbeheersende plafonds en een opslagsysteem voor thermische energie. Door deze maatregelen wordt er 40 procent minder energie verbruikt dan dat de Nederlandse bouwregelgeving vereist.
Het Rhijnspoorgebouw
Het gebouw bestaat uit een toren aan de Wibautstraat, een laag bouwblok aan de Mauritskade en een atrium dat verbonden wordt met de bestaande gebouwen van de Amstel Campus. Elke afdeling binnen de faculteit zal zich huisvesten op een eigen verdieping die via aansluitende terrassen uitkijkt op het levendige en publiekelijk toegankelijke atrium.
BREEAM
Eerder berichtte Bouw en Uitvoering over andere gebouwen in Nederland die ook een BREEAM certificatie hebben gekregen. Zo staat in Rotterdam het duurzaamste kantorencomplex, maar ook een ziekenhuis in Zaandam gaat voor een BREEAM certificatie.
Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam
Oppervlakte: 24.000m2
Team: Powerhouse Company, De Architekten Cie., Marc Koehler Architects
Constructeur: BREED Integrated Design, ABT
Installatie adviseur: Royal HaskoningDHV