Energieneutrale stadswijk in ontwikkeling

AM white paper over circulair ontwikkelen

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en VanWonen gaan een nieuwe duurzame energieneutrale stadswijk te creëren. Het centrumgebied Hart van de Waalsprong wordt in het deelgebied Hof van Holland in Nijmegen ontwikkeld.

Met de koop van een woning ontvangen de bewoners een mobiliteitsabonnement

Op dit moment werkt het consortium het plan verder uit naar gedetailleerde ontwerpen voor de woningen, winkelruimtes en de openbare ruimte. Naar verwachting start in het najaar van 2019 de verkoop van de eerste woningen.

Eerste energieneutrale winkelcentrum

Het plan Hart van de Waalsprong moet een duurzame, bruisende stadswijk worden met een uitgesproken eigentijds karakter. Met grondgebonden (stads)woningen, koop- en huurappartementen en sociale huurwoningen is er ruimte voor diverse doelgroepen. De wijk wordt een ‘gemengd stadje’ en krijgt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland.

Het gebied van bijna zeven hectare bestaat uit bijna 12.000 m2 aan centrumfuncties en 450 woningen verdeeld over negen blokken. De circa 235 koopwoningen en 215 huurwoningen, waarvan 100 sociale huur en 115 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk. De winkels liggen grotendeels aan het centrale plein. Daarnaast is er ruimte voor eigentijdse horeca.

Duurzaamheid

Hart van de Waalsprong moet een ‘energieneutraal stadje’ worden met het meest duurzame winkelcentrum van Nederland. Dit is mogelijk door onder meer toepassing van zonnepanelen. Duurzame oplossingen zijn zonnepergola’s en innovatieve wadi’s, groene daken en waterpartijen.

Slimme mobiliteit

Ook is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s slaan overdag energie op die ’s avonds weer gebruikt kan worden in de woningen.

Er is ook sprake van een uniek mobiliteitsconcept in de wijk. Met de koop of huur van een woning ontvangen de bewoners een mobiliteitsabonnement. Hiermee krijgen ze beschikking over verschillende elektrische auto’s en fietsen die verspreid staan door de wijk.

Planning

De opening van het winkelcentrum staat gepland voor eind 2021 en naar verwachting is vanaf 2024 de hele stadswijk opgeleverd.

Meer informatie: Hart van de Waalsprong

Advertisment ad adsense adlogger