HRP liggers voor zwembad en ijshal in Leiden

HRP-liggers voor zwembad en ijshal De Vliet in Leiden

Op een warme zomerdag biedt een veld van HRP-liggers van Haitsma Beton de broodnodige schaduw aan de bouwvakkers. De betonnen liggers vormen de vloer van de toekomstige ijsbaan van Leiden.

Bij projecten waarbij grote overspanningen moeten worden behaald, wordt voor HRP-liggers gekozen

De stad krijgt aan De Vliet een nieuwe ijshal en nieuw binnenzwembad, onder één dak, het bestaande buitenbad wordt gerenoveerd. Het multifunctionele sportcomplex moet in het tweede kwartaal van 2023 klaar zijn.

Multifunctioneel

In het nieuwe sportcentrum kunnen straks diverse schaats- en waterliefhebbers hun hart ophalen. Het biedt plek aan verschillende sporten: langebaanschaatsen, ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen.

Daarvoor zijn een 250 meter ijsbaan, een 30 x 60 meter ijsvloer en een 45 x 20 meter krabbelbaan nodig. Daarnaast komt er een tribune met 250 resp. 300 zitplaatsen. In het zwemgedeelte komt een binnenbad voor waterpolo en kortebaan zwemmen.

De ijshal en zwemhal krijgen een gemeenschappelijke entree met horeca. Ook is er ruimte gereserveerd voor de schaats- en zwemverenigingen die een onderkomen krijgen in het nieuwe gebouw.

HRP-liggers

Al die verschillende functies betekenen diverse eisen aan de constructie. Er worden verschillende vloertypes toegepast, waaronder een verdiepingsvloer opgebouwd uit 52 HRP-liggers van Haitsma Bet

Deze liggers worden voornamelijk toegepast bij infrastructurele projecten, maar ook in de utiliteitsbouw bewijzen de liggers hun waarde. Met name bij projecten waarbij grote overspanningen moeten worden behaald, wordt voor HRP-liggers gekozen. Dat geldt ook voor de ijsbaan in Leiden.

“Om de ruimte zo vrij en open mogelijk te houden, is hier gekozen voor het gebruik van HRP-liggers,” vertelt projectleider Guido Jongebreur van De Vries en Verburg. “Dat betekent dat er zo min mogelijk kolommen hoeven worden toegepast. Dat is essentieel voor de krabbelbaan. Hetzelfde geldt voor de entree.”

Planning

De planning is de grootste uitdaging bij dit project, vertelt Jongebreur. “Juist omdat we met verschillende constructies werken. Alles moet op het juiste moment gebeuren. Dat is bij dit project de grootste puzzel.”

Voor Haitsma Beton betekent het dat de liggers just-in-time moeten worden geleverd. Voor de montage van de liggers zijn drie dagen uitgetrokken. Omdat op de bouwplaats geen ruimte is voor de opslag voor de 13 tot 21 meter lange liggers, worden deze in verschillende transporten vanuit Friesland naar de bouwplaats gereden. Daar worden ze met behulp van een grote kraan op hun plek gehesen.

Een knap staaltje teamwork, zo blijkt op de bouwplaats. Slechts drie man zijn nodig om de liggers precies op de goede plek te krijgen: één man in de kraan en twee mannen op het liggerveld.

All-electric sporthal

Het nieuwe sportcentrum wordt honderd procent CO2-neutraal en is all-electric. De ijshal wordt energieneutraal, waarmee het sportcomplex één van de duurzaamste wordt van Nederland. De warmte die vrijkomt bij het koelen in de ijshal wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen. Het dak van het nieuwe zwembad en de ijshal komt vol te liggen met zonnepanelen.

De bouw van het sportcomplex is in oktober 2021 begonnen en moet, wanneer alles volgens planning verloopt, medio 2023 klaar zijn.

Foto: Naomi Heidinga

Advertisment ad adsense adlogger