Museum MORE opgeleverd en geopend

  • More 4- foto Luuk Kramer

Nieuw Museum voor Nederlands Modern Realisme gerealiseerd door uitbouw voormalig gemeentehuis

Dinsdag 2 juni om 10.00 uur opent in Gorssel het nieuwe Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE– de deuren voor het publiek. De uitbreiding van het voormalige Gemeentehuis is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Museum MORE opgeleverd en geopend.

De initiatiefnemer van Museum MORE is zakenman en miljardair Hans Melchers, die in het museum de collectie Nederlands Realisme die hij had verworven uit het faillissement van DS Art B.V. tentoonstelt. De collectie bevat verder werken van onder meer Arnout Killian en Carel Willink. Het museum is ingericht in het voormalige gemeentehuis van Gorssel, waar door Hans van Heeswijk een paviljoenachtige aanbouw van zeven grote tentoonstellingszalen voor is ontworpen. Vanaf 2 juni 2015 kan een breed publiek (opnieuw) kennismaken met een selectie uit de grootste collectie Nederlands Modern Realisme.

Architectuur

Het voormalige gemeentehuis van Gorssel werd na een gemeentelijke fusie met Lochem beschikbaar voor andere doeleinden. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gebouw is intact gebleven en
krijgt als nieuwe functie museumcafé en evenementenzaal. De paviljoenachtige nieuwbouw van het museum heeft twee verdiepingen en zeven museumzalen met doorkijkjes naar de parkachtige omgeving. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie, biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities, kantoren en een restauratieatelier. Net als het ontwerp voor de uitbreiding van het Mauritshuis, bevat ook dit ontwerp van Hans van Heeswijk architecten veel glas. De verschillende blokken van het gebouw worden onderling met glas verbonden. Er is niet bezuinigd op – duurzame – materialen. Zo zijn de buitenmuren van de nieuwbouw opgetrokken uit natuursteen.

Wereldwijde opmars particuliere musea

Het museum in Gorssel sluit aan bij een wereldwijde opmars van particuliere musea voor moderne en hedendaagse kunst. Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat wereldwijd de afgelopen tien jaar 150 van dergelijke museums zijn geopend. De oprichters zijn vaak vermogende ondernemers of hun erfgenamen. Duitsland voert de lijst aan, met vijftien musea, maar ook in landen waar van oudsher weinig kunstinstellingen zijn, zoals China en Indonesië, zijn musea voor moderne kunst geopend.

Fotografie: Luuk Kramer

Advertisment ad adsense adlogger