Amsterdam gaat de NDSM-werf de komende jaren ingrijpend vergroenen. Aan de westkant van de werf wordt er meer woningbouw mogelijk gemaakt ten opzichte van de huidige plannen.
In het NDSM-werf gebied moet een goede balans komen van groen en wonen
Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Marieke van Doorninck: “De afgelopen jaren zijn in de omgeving van de NDSM-werf veel meer woningen gebouwd dan we vooraf voorzagen. Hierdoor neemt ook de behoefte aan publieke, groene, open ruimte voor sport en ontspanning toe. Daarom willen we de NDSM-werf radicaal vergroenen, uiteraard met respect voor het monumentale en industriële karakter van de werf.
Van Doorninck: “Het Landschafstpark in Duisburg is een geweldig voorbeeld van hoe dat vorm kan krijgen. Hier heeft een voormalige staalfabriek allerlei nieuwe functies gekregen, omringd door groen. Maar ook steden als Essen, Nantes en Londen hebben laten zien hoe je industriële plekken op een goede manier kan vergroenen.”
Bestemmingsplan
De westkant van de werf heeft in 2020 al bijna het maximum bereikt van wat er volgens het huidige bestemmingsplan mogelijk is. Voor dit gebied kiest het college voor verdichten met meer woningbouw. De vergroening van de oostelijke kant van de werf zorgt ervoor dat het hele gebied een goede balans krijgt.
Om te kijken hoe de vergroening van de plek de komende jaren vorm kan krijgen, laat het college een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Uit dit onderzoek moet blijken wat er praktisch, financieel en juridisch mogelijk is, en hoe de monumentale status, het culturele gebruik en het ruige karakter van de werf behouden kan blijven.
Radicale vergroening
Ook Stichting NDSM-werf, in opdracht van de gemeente verantwoordelijk voor de culturele programmering en het dagelijks beheer van het onbebouwde deel van de oostelijke werf, staat positief tegenover vergroening.
Tim Vermeulen, directeur van de Stichting: “De NDSM-werf heeft vele gezichten: het is een plek met veel historie, een iconisch erfgoed, een prominente plek voor evenementen, thuisbasis voor artistiek en cultureel ondernemerschap en tijdelijke proeftuin voor innovatieve ideeën. Wij geloven dat radicale innovatieve vergroening deze functies nog beter met elkaar kan verbinden en kan verduurzamen. “
De gemeente Amsterdam betrekt de visie die Stichting NDSM-werf op dit moment ontwikkelt voor de periode 2020-2028 bij het haalbaarheidsonderzoek. In het vierde kwartaal van 2020 legt het college de resultaten en voorstellen uit dit haalbaarheidsonderzoek voor aan de gemeenteraad.