Parkeergarage MCS lijkt te zweven

Parkeergarage MCS lijkt te zweven

Een nieuwe parkeergarage voor het Medisch Centrum Slotervaart (MCS) zorgt voor een natuurlijke beleving. Voor het MCS, bestaande uit het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan heeft de parkeergarage een centrale plek in het beeldkwaliteitsplan voor de vier gebouwen.

Het bijzondere van de parkeergarage is dat deze omgeven is door bamboe. Bamboe is sterk en duurzaam. Omdat het materiaal is behandeld tegen brand en houtrot, is verf overbodig.

Het ontwerp met levende bamboe

De parkeergarage komt niet over als een massief gebouw. Dit komt doordat de begane grond rondom levende bamboestruiken heeft. De bovenliggende gevel is afgewerkt met bamboepalen. Het gebouw lijkt te zweven doordat dit pas bij de tweede verdieping begint. In de bamboepalen op de geven zit een waaierend patroon waardoor er extra dynamiek ontstaat. Afhankelijk van de kijkhoek lijkt de gevel open of gesloten.

Trappenhuis

Het trappenhuis is geplaatst in een glazen ‘doos’. Hierdoor kunnen bezoekers direct zien waar de trappen zich bevinden. De kozijnen van het trappenhuis zijn gemaakt van onbehandeld accoya, een duurzaam gemodificeerde zachthoutsoort met vergelijkbare eigenschappen als hardhout. Net als de bamboepalen verweren de kozijnen van het trappenhuis daardoor op een natuurlijke manier.

Uitvoering

In totaal heeft de garage een oppervlakte van 3200 m2 en biedt het ruimte van 1196 auto’s. DJGA maakte het ontwerp in opdracht van Ballast Nedam, dat het gebouw uitvoerde als Design & Construct opdracht voor MCS. De bamboe werd geleverd door Bamboe Bouw Nederland.

Advertisment ad adsense adlogger