Snelle bouw en kostenvoordelen
Bouwen wordt steeds meer monteren. Daar zijn diverse partijen in de bouw het al jaren over eens, maar de daadwerkelijke uitvoering duurt toch wat langer in de van huis uit traditioneel ingestelde bedrijfstak. Werken met grote geprefabriceerde elementen heeft veel voordelen, zoals een hoog bouwtempo, een betere kwaliteit en minder faalkosten.
En als die prefab elementen dan bovendien nog zijn opgebouwd als houtskeletbouwelementen, hebben deze ook nog de voordelen van een milieuvriendelijke bouwwijze met hout als duurzaam product. De doorzettende trend naar prefabricage én milieuvriendelijk bouwen in houtskeletbouw biedt daarom volop kansen voor de bouw.
Prefab houtskeletbouwelementen kunnen de faalkosten aanzienlijk terugbrengen. Dit is niet zó maar een bewering, maar gestoeld op inmiddels voldoende ervaring in talloze projecten. En het terugdringen van de faalkosten staat op dit moment van crisis in de bouw weer volop in de belangstelling. Volgens recent onderzoek (o.a. van Pricewaterhouse-Coopers (PwC), september 2010) zijn de faalkosten vanaf 2001 tot 2009 opgelopen van circa 7,7 procent van de totale omzet naar bijna 11 procent. Ofwel 5,5 miljard euro!
Het belang van het reduceren van deze kostenpost wordt wel onderkend, maar de recente cijfers wijzen uit dat aannemers daar nog steeds niet in slagen. Om de faalkosten te verminderen, moeten niet alleen fouten voorkomen worden, maar dienen partijen ook beter te communiceren, grondiger voor te bereiden én afspraken na te komen. Vaak wordt ook vergeten de bevindingen rond het eindresultaat terug te koppelen met de verantwoordelijke partijen.
Met prefab houtskeletbouw elementen worden alle zaken in de fabriek minutieus voorbereid: de grote maatnauwkeurigheid van de elementen – door driedimensionale voorbereiding op de computer en digitale aansturing van de productie – zorgt voor weinig passen en meten, en dus snel werken op de bouwplaats. Berekeningen én ervaring op diverse bouwprojecten hebben uitgewezen dat de faalkosten door toepassing van houtskeletbouwelementen kunnen worden verlaagd tot circa 1 procent. Hierdoor kunnen veelal projecten in houtskeletbouw die aanvankelijk als duurder worden aangemerkt, onder de streep vaak goedkoper blijken dan traditionele bouwmethoden.