Jonas ligt straks in haven van IJburg

Project - Jonas ligt straks in de haven van IJburg

In de haven van het Amsterdamse IJburg verrijst Jonas van Orange Architects. Met dit ontwerp kiest de stad voor een gebouw met een vernieuwend woonconcept en een spectaculair ruimtelijk interieur.

Een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, de belangrijkste drager van het gebouw

Het ontwerp voor in totaal 29.000 m2 aan mix-use programma is gemaakt in opdracht van Amvest en is in samenwerking met Site urban development, ABT, Felixx landscape architects en Floor Ziegler tot stand gekomen.

Jonas refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis. Het staat voor avontuur en intimiteit, maar ook voor beschutting, geborgenheid en behagelijkheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer gebouw met een warm hart.

Diamantvormig

Het gebouw met haar onregelmatige openingen creëert een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. Daarmee is Jonas net anders dan de meeste gebouwen in de omgeving. Het gebouw is niet van baksteen, maar is bekleed met donkergekleurd, geprepatineerd zink. De gevel staat niet op de grond, maar is opgetrokken; het volume is niet rechthoekig, maar diamantvormig.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Houten schepen

Maar de echte verrassing van Jonas zit aan de binnenkant; Deze is gastvrij, warm en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven. Het interieur is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen worden gebouwd.

Een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, dat daarmee de belangrijkste drager van het gebouw wordt. Hierdoor kunnen grote uithollingen in het bouwvolume gemaakt worden, waarbij het gevraagde woningprogramma, met in totaal 250 appartementen, in de ‘huid’ van het gebouw zit.

Plint

In de plint op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen.

Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan tevens dienst doen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand. Voorzieningen met een duidelijk duurzaam-, community-, of IJburgs profiel. Het gebouw is niet alleen toegankelijk voor de bewoners van Jonas, maar deels ook voor IJburgers die het gebouw bezoeken.

In Bouw en Uitvoering nummer 2 2021 komt een uitgebreid interview met Paul Kierkels van Orange Architects over Jonas.

Lees de laatste editie van Bouw en Uitvoering

Advertisment ad adsense adlogger