Aantal bouwongevallen te hoog

Aantal bouwongevallen te hoog

​Het aantal ongevallen in de bouw is onacceptabel hoog. Dit stelt FNV Bouw naar aanleiding van cijfers van het CBS. Daaruit blijkt dat vorig jaar 2,8% van de werknemers in de bouw na een ongeval minimaal een dag wegbleef van het werk. Dit is twee keer zoveel als het gemiddelde van alle bedrijfstakken samen. Eerder dit jaar meldde de Inspectie SZW een forse toename van het aantal ernstige en dodelijke ongevallen in de bouw.

Willem Dijkhuizen, projectleider Veiligheid FNV Bouw: “We constateren met afgrijzen dat in de bouwsector in Nederland eens in de twee weken een dodelijk ongeval valt te betreuren. We doen ons uiterste best om de misstanden aan te pakken. We bezoeken wekelijks meer dan vijftig bouwplaatsen. Als we verdachte situaties zien, spreken we de uitvoerder aan. Als het nodig is lichten we direct de Inspectie SZW in. Op 26 september dit jaar richtten we het ‘Meldpunt Veiligheid in de Bouw’ op. Werknemers kunnen er melding doen van onveilige situaties, desnoods anoniem. Het meldpunt is, helaas moet ik zeggen, een groot succes. Alleen het eerste kwartaal al kregen we ruim 60 meldingen. Die volgen we allemaal op. Waar nodig, werken we ook hierbij samen met de Inspectie SZW.”

“Onveiligheid op de bouwplaats hangt samen met de race naar beneden. Het werk moet zo snel en goedkoop mogelijk. De veiligheid staat onder druk door het hoge werktempo en door communicatieproblemen die ontstaan doordat veel nationaliteiten op de bouwplaats werken. Werknemers maken teveel overuren en werk wordt uitbesteed aan veel verschillende onderaannemers. Het ontbreekt daarbij regelmatig aan coördinatie”, aldus FNV Bouw.

Er zijn veel initiatieven om de veiligheid in de bouwsector te verbeteren. Zo organiseert Bouwend Nederland op 17 maart ‘Bewust Veilig’. Aanmelden van een project voor deze dag kan hier.

Advertisment ad adsense adlogger