Het aantal faillissementen in de bouw stabiliseert, maar de bouw is nog altijd één van de sectoren in Nederland met het hoogst percentage faillissementen. In mei gingen 52 bedrijven in de bouwsector over de kop tegenover 53 in april. De sector is daarmee na de veel grotere sectoren handel en de financiële dienstverlening de bedrijfstak met de meeste faillissementen in die maand. Cijfers tonen opkrabbelende bouw
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. De stabilisatie is één van de tekenen dat de bouwmarkt zich langzaam hersteld. Eerder deze week bleek al uit andere cijfers van het CBS dat d omzet van de bouw in het eerste kwartaal van 2015 met ruim 5 procent is gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook het laatste kwartaal van 2014 was dit het geval. Bedrijven met minder dan tien werknemers zagen hun omzet fors stijgen, met twaalf procent.
Meer nieuwbouwwoningen
De waarde van verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen is in het eerste kwartaal van 2015 met ruim 90 procent toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal 2014. Deze positieve ontwikkeling doet zich al voor sinds het eerste kwartaal van 2014, maar nog niet eerder was deze zo groot. Ook het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen begint toe te nemen. In de eerste drie maanden van 2015 zijn 11 468 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Elf procent meer dan een jaar eerder.
Tekort aan orders loopt terug
Verder blijkt dat over deze periode het ondernemersvertrouwen in de bouw is toegenomen. Een conjunctuurmeting van het EIB bevestigd dit positieve beeld van de bouwsector. Daaruit blijkt dat het aantal hoofdaannemers met een tekort aan orders in één jaar is teruggelopen van 43 procent naar ongeveer een kwart. Waar een jaar geleden slechts de helft aangaf geen stagnatie van het aantal orders te kennen, is dat nu zeventig procent.