Ruim 95 miljard EU financiering voor onderzoek en innovatie

Ruim 95 miljard EU financiering voor onderzoek en innovatie

Tot en met 2027 kunnen Nederlandse innovatieve ondernemers en onderzoekers een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoek- en innovatieprogramma Horizon Europe. Het programma is gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor uitdagingen als mobiliteit, de energietransitie, digitalisering et cetera.

“Horizon Europe biedt financiële ondersteuning aan kennis- en onderzoekinstellingen en bedrijven die bezig zijn met onderzoek en innovatie”

Het kabinet gaf vorige week het officieuze Nederlandse startsein voor Horizon Europe met een digitale bijeenkomst waaraan bijna 1.000 ondernemers, wetenschappers, onderzoekers en overheden deelnamen.

Kansen door de financiering

Het programma biedt onderzoekers de kans hun baanbrekende onderzoeksprojecten uit te voeren, kennisinstellingen en bedrijven om internationaal samen te werken aan grote maatschappelijke vraagstukken en innovatieve ondernemers om hun internationale ambities waar te maken.

Kennis en groei versnellen

De komende 7 jaar is er dertig procent meer financiering beschikbaar voor Europese ondernemers en onderzoekers om te werken aan het vergroten van wetenschappelijke kennis en het versnellen van economische groei.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Dit innovatieprogramma is van groot belang. Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst.”

Voorbeelden Horizon Europe

Ons land haalde uit het onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020, dat liep van 2014 tot en met 2020, tot nu toe circa 5 miljard euro en voert daarmee de EU-ranglijst per inwoner aan.
Mede door financiering vanuit Horizon 2020 zijn innovatieve scale-ups verder gegroeid, zoals:

CEAD, dat ontwikkelde een unieke 3D-printertechnologie waarmee bijvoorbeeld 3D kunststof composieten voor voer- en vaartuigen worden gemaakt.

Een ander voorbeeld is het Twentse bedrijf 4Silence dat innovaties ontwikkelt, zoals een betonnen bak gekoppeld aan het wegdek en een mini-geluidsscherm, om de geluidsoverlast van wegen en spoor te verminderen.

Het project Tracking of Plastic in our Seas (TOPIOS) ontving een zogenoemde European Research Council-beurs. Hiermee kon een team onderzoek doen naar plastic vervuiling op zee. Het uiteindelijke doel van TOPIOS is om een 3D-kaart te maken die inzicht geeft waar de plasticvervuiling in de oceanen terecht komt.

Info

Meer over Horizon Europe en praktijkvoorbeelden zijn te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Ruim 95 miljard EU financiering voor onderzoek en innovatie met Horizon Europe.

Advertisment ad adsense adlogger