Woningeigenaren willen woningisolatie in regeerakkoord

Meerderheid woningeigenaren wil woningisolatie in regeerakkoord

Een overgrote meerderheid van de mensen vindt dat de politiek meer geld beschikbaar moet stellen voor isolatie. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van Natuur & Milieu. Van de huidige subsidieregelingen maakt slechts een kleine groep gebruik.

“Forse woningisolatie achterstand”

Driekwart van de huizenbezitters vindt het belangrijk dat de Rijksoverheid mensen financieel steunt bij het isoleren van hun woning. Twee derde van de mensen vindt bovendien dat de politiek meer geld beschikbaar moet stellen voor isolatie en dit moet opnemen in het nieuwe regeerakkoord.

Dit blijkt uit onderzoek door I&O Research onder 1.500 woningeigenaren, in opdracht van Natuur & Milieu. Het onderzoek is representatief voor Nederlandse huizenbezitters. 81% van de woningeigenaren met een niet-geïsoleerde woning overweegt wél te isoleren, als de overheid de subsidie voor isoleren verhoogt.

Slechte woningisolatie

“75% van alle huizen is niet of slecht geïsoleerd.” Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu. “Dan moet je constateren: Nederland heeft te maken met een forse isolatie-achterstand. Dit onderzoek laat heel duidelijk zien: mensen wíllen wel aan de slag met verduurzaming van hun huis, maar de kosten blijken een belangrijke reden om het niet te doen.”

Met het woningisolatie beleid van de afgelopen jaren lukt het niet om mensen over de streep te trekken. “Daarom onze oproep aan het nieuwe kabinet: geef gas op isolatie in het regeerakkoord”, aldus Van Tilburg.

Beleid onvoldoende

Met de huidige subsidieregeling (SEEH/ISDE) kunnen woningeigenaren twintig procent van de kosten vergoed krijgen, op voorwaarde dat ze minstens twee verschillende isolatiemaatregelen nemen, bijvoorbeeld muur- en dakisolatie. Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van woningeigenaren met een niet-geïsoleerde woning dit ruimschoots onvoldoende vindt.

Bij een vergoeding van zestig procent van de kosten, overweegt deze groep wél te isoleren. Van de huizenbezitters die recent hebben geïsoleerd, heeft slechts 21 procent gebruik gemaakt van de bestaande subsidiepotten. Redenen voor het beperkte gebruik: niet voldoen aan voorwaarden van subsidieregeling (45 procent) of niet af weten van de subsidies (22 procent).

Uit de cijfers blijkt: mensen die isoleren hebben vaker dan niet-isoleerders een modaal of een bovengemiddeld inkomen. Niet-isoleerders hebben vaker een beneden modaal inkomen.

Isolatieprogramma

De Tweede Kamer riep het kabinet dit najaar op om een Nationaal Isolatieprogramma op te stellen om het isolatietempo in Nederland te verhogen. Natuur & Milieu wil dat de overheid zorgt voor een planmatige aanpak, concreet beleid uitwerkt en daarvoor ook budget vrijmaakt.

De milieuorganisatie pleitte eerder met succes voor een persoonlijk isolatietegoed, waarmee woningeigenaren voor maximaal 2000 euro hun muren of vloer kunnen laten isoleren, zodat isoleren voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt. De Tweede Kamer steunde dit voorstel.

Isoleren aantrekkelijk maken

In het onderzoek is naast vergoeding van isolatiemaatregelen ook gekeken naar andere manieren om isoleren aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis. Uit het onderzoek bleek dat 63 procent van de woningeigenaren bij aankoop of verbouwing van hun huis geen informatie kreeg over de mogelijkheden voor isolatie.

Bovendien bleek dat de helft van de niet-isoleerders verwacht wel in actie te komen als daar een verlaging van de hypotheekrente tegenover staat. Van Tilburg: “Overheid en banken hebben hier een hele duidelijke prikkel in handen om mensen te stimuleren te isoleren.”

Meerderheid woningeigenaren wil woningisolatie in regeerakkoord.

Advertisment ad adsense adlogger