Lichte krimp bouw, aantrekkende woningmarkt zorgt voor herstel

Herstel bouw weer in zicht, infra groeit dit jaar licht

Voor dit jaar wordt nog een terugval verwacht voor de bouwproductie. Dit zijn nog de gevolgen van de hogere bouwkosten en rente. Groei en herstel bouw is in zicht. De woningmarkt trekt weer aan en ook de verkopen in de nieuwbouw nemen toe, aldus onderzoek van ING.

“Voor de infra wordt een groei verwacht en herstel bouw in zicht”

Naweeën voor herstel bouw

Voor dit jaar verwacht ING voor de bouwproductie de grootste krimp sinds 2013. Volumecijfers van de totale bouwproductie over eind 2023 en begin 2024 laten een daling zien. Dit zijn nog de naweeën van hogere bouwkosten en de hogere rente waardoor ook overbruggingskosten stegen en nieuwbouw woningen minder aantrekkelijk werden. De woningmarkt trekt echter weer aan en ook de nieuwbouw verkopen nemen sinds eind 2023 weer toe.

Infra groeit

Tegenwicht voor de krimp in de bouwproductie dit jaar biedt de infrasector waarvoor voor 2024 een groei verwacht wordt. Veel grote infraprojecten staan tijdelijk stil vanwege stikstofproblematiek maar de renovatie van infrastructuur en investeringen in het elektriciteitsnet nemen wel toe.

Lees verder onder de afbeelding.
Herstel bouw weer in zicht, infra groeit dit jaar licht

Herstel

Herstel bouw is duidelijk aan het begin van de keten, bij projectontwikkelaars. Daar stijgen de omzetten al. Door de lange doorlooptijden in de bouw, duurt het echter enige tijd voordat dit ook in de totale bouwproductie tot uiting komt.

Vergunningen nieuwbouw

ING verwacht voor 2025 weer een herstel in de bouw, mits de nieuwbouw van woningen verder aantrekt. Belangrijk daarbij is dat de vergunningverlening voor nieuwbouw geen roet in het eten gooit en binnen enkele maanden weer gaat toenemen, zo bericht men.

Andere sectoren

Voor 2024 verwacht ING voor de meeste andere sectoren een lichte groei. Verdere digitalisering en de toename van AI-gebruik zorgen voor aanhoudende groei in de IT-sector. Voor de horeca is de verwachting dat de volumes dit jaar beperkt toenemen. Positief is ook dat de industriële productie de bodem lijkt te hebben bereikt.

Bron en grafiek: ING.

Herstel bouw weer in zicht, infra groeit dit jaar licht. Zie ook:
Gevarieerde groei bouw, techniek en infra.

Advertisment ad adsense adlogger