Bouwvergunning grootste knelpunt bij nieuwbouw

Bouwvergunning grootste knelpunt bij nieuwbouw

Het aantal bouwvergunningen daalde in 2023 naar circa 56.000. Dat is een krimp van 13 procent ten opzichte van 2022. Het grootste probleem voor groei van de bouw de komende jaren is vooral de vertraagde afgifte van een bouwvergunning. Dit ondanks de ambities van het demissionaire kabinet, zo berichtte ING Research in haar rapportage.

“Geschat wordt dat het aantal gerealiseerde woningen in de nieuwbouw vorig jaar uitkwam op circa 73.000 en dit jaar afneemt tot 65.000”

Bouwvergunning

De verlening van bouwvergunningen wordt bemoeilijkt door een structureel tekort aan bouwgrond, complexe projectontwikkeling en vertraging door ingewikkelde bezwaarprocedures. Juist nu nieuwbouw zo gewenst is en de vraag naar (nieuwbouw-) woningen iedere maand meer toeneemt.

Netcongestie

Ook een tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet, waardoor netcongestie ontstaat en nieuwe woonwijken niet kunnen worden voorzien van een aansluiting op het elektriciteitsnet, zorgen steeds vaker voor vertraging van nieuwbouw.

Lees verder onder de afbeelding.
Bouwvergunning grootste knelpunt bij nieuwbouw

Nieuwbouw

Over het algemeen resulteert een daling van het aantal vergunningen niet direct in een daling van het aantal afgebouwde woningen. Dat gebeurt pas na circa anderhalf jaar door de vaak lange bouwtijd.

Gezien het feit dat de laatste piek van het rond de afgifte van een afgegeven bouwvergunning halverwege 2021 lag, mag verwacht worden dat oplevering van het aantal geplande afgebouwde nieuwbouwwoningen dit halfjaar gaat plaatsvinden.

ING schat in dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2023 uitkomt op circa 73.000 en in 2024 afneemt tot 65.000. Als de verbeteringen in de markt daadwerkelijk doorzetten verwachten men in 2025 weer herstel.

Krimp nieuwbouw maar ook groei infra

Ook investeringen in bedrijfsgebouwen staan onder druk doordat bedrijven terughoudend zijn met nieuwe investeringen doen. Voor de infrasector verwacht ING een kleine groei. Veel grote projecten staan nog stil vanwege de stikstofproblematiek. De renovatiemarkt en investeringen in het elektriciteit- infrastructuur nemen toe.

Bron en grafiek: ING Research.

Bouwvergunningen grootste knelpunt bij nieuwbouw. Zie ook:
Gevarieerde groei bouw, techniek en infra.

Advertisment ad adsense adlogger