Huizenprijs twee procent omlaag, gaat het tij keren?

Huizenprijzen twee procent omlaag, het tij gaat keren

De huizenprijs zal in 2020 nog met zo’n zes procent stijgen, maar voor 2021 wordt een daling verwacht van twee procent. Zo is te lezen in de Woningmarktmonitor van juli 2020, van Het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Doorstromers willen eerst hun eigen huis verkopen, voordat zij een nieuwe woning kopen

Vooralsnog stijgen de huizenprijzen hard en het aantal woningverkopen is hoog. Het Economisch Bureau schat in dat de prijzen in 2020 nog met zo’n zes procent zullen toenemen. In de eerste vijf maanden van dit jaar was er sprake van 89.000 woningtransacties. Dat zijn er 4.500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daling huizenprijs

ABN AMRO rekent er op dat de huizenprijzen volgend jaar met twee procent dalen. En dat het aantal transacties dit jaar met vijf procent en in 2021 met tien procent gaat dalen.

Philip Bokeloh: “We gingen ervan uit dat de fysieke beperkingen van de lockdown een rem zouden zetten op de woningbezichtigingen en woningaankopen. En dat de zorg over de economie mensen voorzichtiger zou maken. Weliswaar is door de overheidsmaatregelen veel financieel leed verzacht, maar het effect van de crisis zal zich nog laten voelen.”

Doordat de lockdown langer duurt dan gedacht, is de prognose voor de Nederlandse economie naar beneden bijgesteld. Bokeloh: “Bovendien valt het risico van een tweede golf besmettingen niet uit te sluiten, is de internationale economie nog harder geraakt dan gevreesd en groeit het gevaar dat bedrijven en gezinnen gaan bezuinigen om financiële tegenvallers op te vangen.”

Dit gaat ongetwijfeld zijn weerslag hebben op de woningmarkt, aldus Bokeloh. “Daarom verwachten we dat het aantal woningaankopen de komende maanden afneemt en het prijspeil volgend jaar daalt.”

Woningmarkt en corona

Ondanks de positieve cijfers voor de eerste vijf maanden van 2020, is het volgens de bank onvermijdelijk dat ook de huizenmarkt last gaat ondervinden van de verzwakte economie door de coronacrisis.

Volgens de bank krimpt de economie in 2020 met meer dan vijf procent en komt de werkloosheid in de loop van 2021 boven de zeven procent uit. De bank ziet de eerste signalen voor een kentering op de woningmarkt.

Zo is het aantal woningen dat te koop staat, gestegen. Door de onzekerheid over de economische ontwikkeling willen doorstromers eerst hun eigen huis verkopen, voordat zij een nieuwe woning kopen.

Dit om dubbele woonlasten voor een langere periode te vermijden. De bank stelt verder dat de prijsstijging in Amsterdam al vóór de lockdown enige tijd onder het nationaal gemiddelde zat. Bij het herstel van de afgelopen jaren liep de hoofdstad iets voor op de rest van het land. Nu, bij een afzwakking van de markt, is dit volgens ABN AMRO waarschijnlijk weer zo.

(Lees verder onder de foto.)

Juiste focus bij stikstofstop woningbouw

Nieuwbouw in trek

Net als bij bestaande woningen is ook bij nieuwbouwwoningen het aantal transacties op peil gebleven. Volgens de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) zijn er in de eerste vijf maanden van het jaar iets meer nieuwe woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2019.

De bank gaat ervan uit dat de prijzen van nieuwe woningen nog altijd harder stijgen dan die van bestaande woningen. Dit verschil in prijsstijging tussen nieuwe en bestaande woningen komt vooral door de veranderde samenstelling van de nieuwe woningen die op de markt komen. De laatste jaren is er steeds meer gebouwd in populaire regio’s en steden waar de grondprijzen hoger liggen.

Daarnaast richten projectontwikkelaars zich vaker op grotere woningen in het hogere prijssegment. Verder kennen de recent opgeleverde woningen een hogere energiekwaliteit. Gecorrigeerd voor dit soort factoren wijkt de prijsontwikkeling van nieuwe woningen nauwelijks af van die van bestaande woningen.

Download de Woningmarktmonitor juli 2020

 

Huizenprijs twee procent omlaag, gaat het tij keren?

Advertisment ad adsense adlogger