Branchevereniging voor de installatiebranche UNETO-VNI heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de plannen van staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Als het aan Dekker ligt, hebben techniekopleidingen vanaf komend jaar tien tot vijftien procent minder te besteden.
“Als brancheorganisatie hebben we er meestal geen belang bij om te schoppen tegen plannen en maatregelen van ministers en staatssecretarissen. Doorgaans willen we min of meer dezelfde kant op en dan is samenwerken productiever dan kritiek leveren. Maar er zijn van die dagen, waarop de Haagse ideeën je zodanig verbijsteren, dat je wel móet reageren”, zo schrijft Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI.
Vernieuwing vmbo
Volgens de belangenvereniging hebben de techniekopleidingen in het vmbo nu al moeite om het hoofd boven water te houden. Mochten de maatregelen doorgaan, dan zouden veel vmbo-scholen vanaf komend schooljaar te weinig geld om praktijklokalen in te richten, wat het voortbestaan van techniek op het vmbo bedreigt. Daarnaast zouden techniekopleidingen, met de voorgestelde nieuwe bekostiging van het vmbo, nog eens honderdduizenden euro’s inleveren. Eerder luidden VNO-NCW en MKB-Nederland al de noodklok over de gevolgen van de vernieuwingen in het vmbo, en de gevolgen daarvan voor het technisch onderwijs.
Veel werkgelegenheid installatiebranche
Specialistische techniekopleidingen worden op dit moment omgezet in bredere opleidingen, zoals Produceren, Installeren en Energie. Siertsema: “Er zijn middelen nodig om extra apparatuur en materialen aan te schaffen en te onderhouden. Een werkplaats kost al snel een half miljoen euro. In de bekostiging die de staatssecretaris nu voorstelt, ontbreekt dat geld gewoonweg.” De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn volgens UNETO-VNI uitstekend, de komende jaren is er werk voor minimaal 2.600 nieuwe werknemers. De vraag naar energiezuinige woningen en gebouwen neemt toe en ook het aanpassen van huizen waarin ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, levert werk op. “Om die kansen te kunnen benutten, zijn veel geschoolde vakmensen nodig. De sluiting van techniekopleidingen zou voor de installatiebranche dan ook desastreuze gevolgen hebben.”