Regenwater opslaan in het oude zwembad Valkenhuizen, om daar de sportvelden mee te besproeien. Waar wijken worden aangepakt, meteen ook meer groen en dus koelte toevoegen. Enkele voorbeelden uit de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptief Arnhem, een actieplan van die gemeente tegen hittestress, droogte en wateroverlast.
Actieplan: In versteende wijken worden met bomen en struiken extra schaduwplekken gecreƫerd
Wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem: “Afgelopen zomer was wederom een wake up call. Zo werd Limburg in juli overvallen door verwoestende hoosbuien en steeg het water in de Nederrijn en IJssel mede daardoor snel waardoor we uit voorzorg de kade moesten afsluiten. De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds meer zichtbaar.”
Arnhem heeft in de afgelopen jaren meer droogte, wateroverlast en hittestress gezien dan lief is. “Vorig jaar hebben we met onze strategie laten zien hoe we onze stad sneller klimaatbestendiger wordt. De Arnhemse strategie klimaatadaptatie stelt wordt gesteld dat we nu in de versnelling moeten om te zorgen dat de stad klimaatbestendiger wordt. Hiervoor moeten we de handen in een slaan, iedereen is nodig. Maar ook kan het niet blijven bij mooie woorden, daarom komen we nu met een ambitieuze agenda.”
Concrete activiteiten
Arnhem is afgelopen maanden in gesprek gegaan met kennisinstituten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, zorginstellingen en netwerkorganisaties om te horen wat zij kunnen doen om een bijdrage te leveren aan een klimaatadaptief Arnhem. En wat ze daarbij van de gemeente en de andere partners nodig hebben.
Dat heeft geresulteerd in een lijst met concrete projecten en activiteiten voor de komende jaren (2021 – 2024). De plekken in de stad die we met een extra inspanning klimaatbestendiger gaan maken zijn te zien op een digitale kaart van Arnhem.
Koel netwerk
Voorbeelden te over. Zo kon bij de verbouwing van zwembad Valkenhuizen het oude zwembassin worden omgebouwd naar opslag van regenwater. Dat wordt vervolgens gebruikt om de sportvelden mee te besproeien. Maar ook het ontstenen en vergroenen van de Ingenieur J.P. van Muijlwijkstraat, waar de gemeente nog dit jaar mee aan de slag wil gaan.
Of de realisatie van het Koele Netwerk, waarbij vooral in versteende wijken met bomen en struiken extra schaduwplekken worden gecreƫerd. In heel de stad is het de intentie om de verharding met tien procent te verminderen.
(Lees verder onder de afbeelding van wethouder Cathelijne Bouwkamp.)
Deelnemers
Op dit moment doen al twintig organisaties mee met de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptief Arnhem: Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Rivierenland, Wageningen University & Research, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Hogeschool Van Hall Larenstein, Platform Arnhem Klimaatbestendig, Netwerk Groen Arnhem, Natuurcentrum Arnhem, projectontwikkelaar BPD, projectontwikkelaar KWP, Pleyade, SIZA Groep, DrieGasthuizen Groep, VGGM-GGD, Rijksvastgoedbedrijf, woningcorporaties Portaal, Vivare en Volkshuisvesting, Nederlands Watermuseum, en CASA (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem). Nog vijftien andere organisaties overwegen zich aan te sluiten.
In Bouw en Uitvoering 7 2020 stond een uitgebreid interview met Catheleijne Bouwkamp over de klimaatbestendige stad.
Klimaatbestendig actieplan Arnhem tegen hittestress, droogte en wateroverlast.