Er is gerede kans dat energiezuinige nieuwbouw over vijf jaar vanuit de EU een wettelijke vereiste is. Vandaag de dag is de vraag vanuit de markt naar energiezuinige nieuwbouw echter nog gering. Overheid en bedrijfsleven beginnen te beseffen dat het nodige moet gebeuren om de doelstellingen te halen. Met het ‘Programma Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) voor de Klant’ stimuleren Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en Aedes dat de overgang naar de nieuwe eis van 2021 soepel verloopt. Los daarvan dienden de ministers Blok en Van der Steur een wetsvoorstel in omtrent dit onderwerp.
Transitie
Het doel van het programma is om het systeem en denkpatronen te veranderen, zodat energie niet meer wordt beschouwd als kostenpost, maar een unique buying point is voor de consument. ZEN wil een ondersteunende functie vervullen, voorbeeldprojecten realiseren die voldoen aan de eisen en daarover kennis ontwikkelen en uitwisselen met consumenten, bouwprofessionals en stakeholders. Bij de eerste bijeenkomst waren 75 deelnemers, afkomstig van ontwikkelbedrijven, bouwbedrijven, corporaties en beleggers. Bouwend Nederland benadrukt dat aanmelden voor deelname aan het Platform ZEN nog altijd mogelijk is.
Wetsvoorstel energieprestatievergoeding
Een maatregel vanuit de overheid die hier op inspeelt is een wetsvoorstel dat vorige week werd ingediend door de ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en van der Steur (Veiligheid en Justitie). Dat wetsvoorstel omvat dat verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren, een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen. Hierbij wordt gestreefd dat huurder en verhuurder in overleg tot de juiste berekening komen. Beoogt moet worden dat de totale woonlasten voor de huurder niet stijgen. Het geld dat de huurder bespaard op de energierekening, zal hij na renovatie huur en een energieprestatievergoeding betalen aan de verhuurder.