Metaal en Techniek CAO krijgt nieuwe impuls

Metaal en Techniek CAO krijgt nieuwe impuls

De werkgevers in de Metaal en Techniek nodigen de vakbonden uit om weer aan tafel te komen. Ze doen daarvoor een verbeterd aanbod om op korte termijn tot een CAO akkoord te komen. In april strandden de eerdere onderhandelingen. De CAO voor de Metaal en Techniek geldt voor 320.000 werknemers en is daarmee de grootste CAO in de marktsector.

“Werkgevers in de Metaal en Techniek willen opnieuw met de vakbonden aan de CAO tafel”

Voorstel

De werkgevers doen een voorstel voor loonsverhoging van 7 procent per 1 juli 2024, 90 euro structureel per 1 maart 2025 en 3 procent loonsverhoging per 1 januari 2026. Zij stellen een cao voor met een looptijd van 24 maanden, van 1 april 2024 tot 1 april 2026.

CAO-onderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT):
“Half april strandden de onderhandelingen voor nieuwe CAO’s in de Metaal en Techniek. Toen was ons bod een loonstijging van 9,19 procent over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7 procent over 2 jaar gaan betalen. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht. Wij zetten hiermee een flinke stap. Als werkgevers willen we samen met de vakbonden de verantwoordelijkheid nemen om tot een CAO te komen. We roepen de vakbonden daarom op deze week weer aan de onderhandelingstafel te komen”.

Vervroegd uittreden

Naast een verbeterd loonbod willen de werkgevers ook de mogelijkheden vergroten om gebruik te maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Deze regeling is een soort vroegpensioen en lijkt wat op de zwaar werk regeling in de CAO bouw en infra.

Follon: “Wij stellen voor dat alle werknemers die in aanmerking komen voor de regeling, er ook gebruik van kunnen maken. Als werkgevers zijn we bereid daarvoor de premie te betalen. Wat ons betreft komt er geen werknemer meer in de wachtrij”. Als werkgevers en vakbonden op centraal niveau tot een akkoord komen over de verlenging van de RVU-regeling, is de FWT bereid om de regeling te verlengen tot 2031.

Verbeterd CAO bod

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de Metaal en Techniek strandden half april.
Onder meer de vakbondsleden staakten toen voor 48 uur eind juni. FNV is van mening dat die staking duidelijk effect heeft gehad.

Follon van FWT: “Wij laten met dit verbeterde bod zien dat het ons ernst is. We hebben stappen gezet. We rekenen erop dat de vakbonden positief reageren zodat we de onderhandelingen kunnen hervatten. Stakingen brengen de CAO’s niet dichterbij, terugkeer naar de CAO-tafel wel”.

FNV bericht: “Hoewel we nog veel te bespreken hebben, is dit nieuwe bod van de werkgevers een belangrijke stap. We gaan dit bod serieus bekijken en bespreken met de cao-commissie. Onze belangrijkste doelen blijven hetzelfde: betere arbeidsvoorwaarden, een eerlijk loon en een veilige werkomgeving”.

Bron: Techniek Nederland, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en FNV.

Advertisment ad adsense adlogger