Het plan om nestvoorzieningen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) op te nemen, dreigt vlak voordat het in zou gaan, geschrapt te worden door minister Mona Keijzer. Vogelbescherming Nederland en bouwbedrijven hebben hard gewerkt aan een nestvoorziening in het besluit. Een landelijke regeling rond de nestvoorzieningen kan de bouw juist versnellen, bericht de Vogelbescherming. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gestemd over het besluit.
“Uit teleurstelling en in de hoop dat zij tot inkeer komt, bood de Vogelbescherming Mona Keijzer een dooie mus aan”
Nestvoorzieningen
De afspraak is immers, dat bij nieuwbouw en grootschalige renovatie nestvoorzieningen voor beschermde vogelsoorten zoals de huismus en gierzwaluw verplicht zouden worden. Tweede Kamerlid De Hoop (GroenLinks-PvdA) diende een motie in om dit alsnog te realiseren. Op 10 december werd hierover gestemd, waarbij de stemmen staakten. Een nieuwe stemming is daarom nodig. Die zal vandaag gehouden worden.
STOER
“Het inbouwen van een simpele neststeen maakt een groot verschil voor vogels zoals de huismus, die steeds lastiger een plek vinden in onze stedelijke omgeving. Deze oplossing lag klaar om over een maand uitgevoerd te worden. Maar die wordt nu plotseling gedwarsboomd door minister Mona Keijzer in het kader van STOER (Schrappen van Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving)”.
“Zij schrijft het plan af om, naar eigen zeggen, ‘de bouw te kunnen versnellen tot de beoogde 100.000 woningen per jaar’. Een gestandaardiseerde regelgeving voor het inbouwen van nestvoorzieningen, zoals neststenen, zorgt juist van versnelling van de woningbouw en tegen lagere kosten. Bouwbedrijven geven dit zelf ook aan. Dit is pure symboolpolitiek”, stelt de Vogelbescherming.
Draagvlak
Van alle regels die er zijn, heeft juist deze een groot draagvlak onder bouwers en beschermers. Bouwbedrijven zelf zijn gebaat bij duidelijkheid en eenzelfde landelijke leidraad. Verwachting is dat door dit besluit – om de afspraken rond nestvoorziening terug te draaien – juist allerlei regels en richtlijnen het vogelvriendelijk bouwen onnodig complex maken. Daardoor wordt nieuwbouw en renovatie onder de streep duurder en vertragend.
De praktijk laat zien dat natuurinclusief bouwen kan leiden tot versnelde vergunningverlening. Mede doordat er minder bezwaar wordt gemaakt. Grote bouwers en ontwikkelaars werken al met zogenaamde gebiedslabels en puntensystemen. Duurzaamheid is daarin vanaf de visievorming meegenomen.
Nestvoorzieningen in groene en gezonde wijken zijn van groot belang voor vogels en mensen. Vogels die afhankelijk zijn van de steden vinden zo een plek om te leven. Mensen die in groene wijken wonen waar vogelgeluiden te horen zijn, zijn fysiek en mentaal gezonder. Samen met de bouwwereld heeft Vogelbescherming daarom jarenlang naar oplossingen gezocht. Minister Mona Keijzer dreigt nu deze oplossingen teniet te doen.
Steun!
Neststenen voor vogels en andere beschermde diersoorten bij nieuwbouw en grootschalige renovatie zijn belangrijk. Teken ook de petitie en help de bouw, mens en dier.
Openingsfoto: Fred van Diem / Vogelbescherming Nederland.