De overheid heeft al sinds twee jaar een lening voor energiebesparing. Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen in hun woning treffen, kunnen middels het Energiebespaarfonds daarvoor een lening afsluit. In dit fonds is 300 miljoen euro gereserveerd, maar er is in twee jaar tijd slechts voor 36 miljoen aan leningen aangevraagd.
Er is dus sprake van een aanbod waar weinig gebruik van wordt gemaakt. Is de lening onbekend, onnodig, of moeilijk te verkrijgen? De Tweede Kamer wil dat minister Blok snel iets doet aan de situatie, zo meldt renovatieprofs.nl.
Regeling te onbekend
Die site zegt ook dat veel mensen niet van het bestaan van het Energiebespaarfonds afweten. Daarnaast wordt als oorzaak genoemd dat de leningen eventueel te duur zijn. Over de lening voor energiebesparing wordt een rente van rond de drie procent betaald. De Kamerleden die Blok aansporen tot actie, zeggen dat Nederlanders meer gebruik zullen maken van de lening en zo hun energieverbruik verminderen, wanneer ‘de rente wordt verlaagd, de regels eenvoudiger worden en er meer bekendheid komt voor de regeling’.
Soorten van energiebesparing
Iedereen die wil besparen op energie kan terecht op de website van het Energiebespaarfonds. Momenteel zijn er veertien soorten van energiebesparende maatregelen waar een lening voor beschikbaar is. Dat zijn: Gevelisolatie (spouwmuurisolatie, gevelisolatie buitenzijde, gevelisolatie binnenzijde), dakisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, isolerende deuren en isolerende gevelpanelen, warmtepomp, zonneboiler, installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator, vraaggestuurd ventilatie, HRe-ketel ok micro wartekrachtkoppeling (WKK), hoogrendementsketel, warmtekrachtkoppeling (WKK) en zonnepanelen. De kosten van de zonnepanelen mogen maximaal 50% van de totale lening bedragen.